Saturday, 27 September 2008

Polis Halang Program rakyat tuntut bebaskan semua tahanan ISA

Pada 26 hb September 2008 bertempat di hadapan Masjed Jamek GMI telah mengadakan satu protes aman bagi menuntut pihak pemerintah membebaskan semua tahanan ISA sempena bulan Ramadan yang mulia ini dan bersempena ketibaan tarikh 1 Syawal.

(di dalam sesuatu perhimpunan BANNER merupakan satu 'SENJATA' yang paling ditakuti oleh pihak polis dan pemerintah)


Perhimpunan awal yang bermula pada jam 12 tengahari dari awal lagi telah dihalang oleh sepasukan polis yang diketuai oleh ASP Sydney Clyde Jeremiah. Polis telah mengganggu perhimpunan GMI sebelum sempat program tersebut dijalankan. Demi meneruskan misi kami tanpa mengganggu mereka yang ingin memasuki masjid, kami telah mengajak semua yang ingin turut serta menyeberangi jalan dan berkumpul di hadapan stesen LRT Masjed Jamek.

(peserta bergerak menyeberangi jalan menuju ke stesen LRT Masjed Jamek)

Namun polis masih mengekori kami. Sebaik kami mengeluarkan 2 keping banner yang kami bawa, polis dengan segera meluru dan cuba merampas 2 banner tersebut. Syed Ibrahim cuba memohon agar polis membenarkan kami berkumpul dan membuka banner tersebut, tapi ASP Sydney berkeras dan cuba merampas banner tersebut. Kami yang memegang banner terus beraput dan menarik sekuat hati bag menghalang banner tersebut dari dirampas. Namun usaha kami gagal dan polis tetap menarik dan merampas dengan kasar.


(ASP Sydney dan anggotanya sambil menggenggam erat dan kuat banner kami...kami tetap melawan)

Polis dan SB juga kemudiannya secepat kilat merampas dengan kasar setiap placards yang dkeluarkan dan ditayangkan kepada umum. Seketika kemudiannya kelihatan beberapa orang polis mengerumuni sekumpulan lagi peserta protes yang sedang memegang satu lagi banner GMI, namun banner tersebut tidak berjaya dirampas dan selamta disimpan semula.


(Sekumpulan peserta lagi yang diganggu polis)

Petikan dari Malaysiakini:
The activists were however defiant and tried to unfurl a large banner and placards opposite the mosque, prompting the police to swiftly move in to remove the ʽoffensive' materials.

"We cannot achieve our target of distributing leaflets and creating public awareness because the police confiscated and stole our banners.


(Syed Ibrahim membacakan kenyataan GMI)

Protes kami diteruskan dengan Syed Ibrahim dengan lantangnya membacakan kenyataan media GMI mengenai tuntutan GMI.
Petikan dari kenyataan GMI:

Kekejaman dan kezaliman akan berterusan selagi ISA masih wujud. Penahanan tanpa bicara walaupun selama 18 jam (sebagaimana kes wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng) atau 7 hari (seperti kes Teresa Kok) merupakan pencabulan besar hak asasi manusia dan fitrah keadilan, inikan pula jika dihumbankan ke Kemta untuk dua tahun (seperti Raja Petra Kamaruddin dan Hindraf-5) atau lebih buruk lagi, disumbat sehingga 7 tahun seperti 5 orang suspek Jemaah Islamiyah (JI) (seperti Yazid Sufaat, Suhaimi Mokhtar, Abdullah Daud, Mat Sah Mohd Satray dan Shamsuddin Sulaiman).

Bagaimana pula dengan nama-nama lain yang tidak kita kenali seperti antaranya, Zaini Zakaria, Francis Indanan, Mohd Khider Kadran, Lai Kin Choy, Kasem Dayama, Mavalavan s/o Muthuramalingam dan Idris Lanama? Adakah hak mereka akan dibela? Berapa lama lagi harus mereka tanggung derita? Inilah antara 66 orang tahanan yang ditahan tanpa bicara atau tanpa bukti. Mereka dinafikan semua hak ini semata-mata kerana disyaki mengancam keselamatan negara.


(ambil peluang menjual badge only RM1 )

Kami sempat juga mengambil peluang menjual lencana GMI "Malaysia Bebas Dari ISA dan ISA- Tahan Tanpa Bicara Kejam"

Polis nampaknya masih lagi tidak berpuashati apabila ASP Sydney sekali lagi menghampiri kami dan mengarahkan kami untuk mengarahkan semua yang berkumpul untuk pulang. Namun kami tetap berada di sana berkumpul yang akhirnya menarik minat ramai yang lalu lalang di sana.

(orang ramai yang turut sama memerhatikan)


Sudah tentu bila tiba masanya semuanya akan pulang juga. Ramai sekali polis dan SB yang 'menjaga' kami pada tengahari tersebut termasuk 2 orang SB wanita yang sentiasa berada di belakang kami.....

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, semoga tuntunan rakyat berjaya dan paling penting juga biar rakyat memahami perjuangan GMI dalam berjuang menuntut agar semua tahanan ISA dibebaskan segera dan ISA dimansuhkan.

No comments: