Wednesday, 17 September 2008

RAHMAT DALAM UJIAN/DUGAAN

Rahmat dalam Ujian/Dugaan

Kami di GMI dan saya khususnya merasakan ada satu rahmat besar yang Allah kurniakan kepada kami dalam perjuangan membebaskan rakyat Malaysia dan Malaysia khususnya dari cengkaman ISA, dalam usaha kami menyedarkan rakyat tentang betapa zalimnya ISA dan kenapa ianya perlu dihapuskan. Mungkin juga Rahmat ini Allah kurniakan kerana perjuangan memansuhkan ISA telah wujud sejak akta ISA ini digubalkan dan mula menangkap dan menzalimi rakyat Malaysia yang tidak bersalah dan tidak pernah dibuktikan kesalahan mereka.

"kami bangga menjadi anak Malaysia Baru"
Perjuangan ini hingga kini diteruskan dengan secara yang lebih kemas dan teratur oleh GMI. Perjuangan GMI mendapat sokongan yang besar dan padu ketika ianya mula ditubuhkan pada 30hb April 2001 ketika 10 orang tahanan reformasi ditangkap. Cukup 2 tahun ketika mereka semua dibebaskan semakin kurang yang actively involve dalam GMI. Hingga kini kami bertahan dan terus berjuang menggerakkan rakyat.

Pada saat Raja Petra ditangkap, disusuli dengan wartawan Tan dan MP Teresa Kok...sekali lagi rakyat rasa terkejut dan marah seperti apa yang berlaku pada tanggal 10hb April 2001. Dengan teknologi internet, kemarahan rakyat semakin terserlah dan dibaca dan dilihat di mana-mana. Alhamdulillah. Ramai yang kembali datang memenuhi meja mesyuarat di bilik mesyuarat SUARAM ketika mesyuarat tergempar diadakan pada hari Sabtu 13 September sehari selepas tangkapan berlaku.

Banner besar 'BEBASKAN RAJA PETRA" di Stadium MPPJ


Namun apa yang paling membuatkan saya terharu, sebagai seorang AJK GMI ialah apabila di malam Sambutan Hari Malaysiandi Stadium MPPJ di Kelana Jaya, perkataan untuk akta paling zalim iaitu lah ISA diungkap berulang kali. Semua pemimpin mengutuk keras penggunaan ISA ke atas RPK, Teresa dan Tan begitu juga kepada semua tahanan ISA. Semua mendesak agar semua tahanan dibebaskan. Kami di GMI tidak perlu lagi membuat permohonan mahupun merayu agar pemimpin-pemimpin membangkitkan tentang kezaliman ISA dalam ucapan mereka.

Pengerusi GMI iaitu Syed Ibrahim Syed Noh juga mendapat penghormatan untuk berucap dan menjadi penceramah yang pertama pada malam itu. Ketika kami dalam perjalanan menuju ke Stadium MPPJ, saya menerima sms dari Syed Ibrahim memohon input apa yang patut disampaikan dan memohon do'a. Seperti biasa Syed mahupun Cikgu Laila akan memohon pendapat dari AJK GMI yang lain.


Pengerusi GMI Syed Ibrahim memulakan ucapan di Stadium MPPJ

Jawapan saya kepada Syed berbunyi.."Don't know how to put this, but it needs org high profile ditangkap untuk menyedarkan rakyat tentang kezaliman ISA. So rakyat kena terus lawan selagi ISA ada". Sebenarnya saya yakin kebanyakan kami di AJK GMI merasakan demikian. Maka dalam ucapan pembukaan pengerusi GMI beliau telah juga menyatakan seperti yang saya sebutkan. Alhamdulillah.


Pilu mengenang hari muka...Anak-anak tahanan ISA yang masih kecil...ayah mereka masih merengkok di KEMTA...PULANGKANLAH AYAH KAMI

Alhamdulillah, sememangnya kami amat bersyukur dan sangat terharu....walaupun ramai keluarga tahanan ISA terpaksa menderita untuk sekian lama, bertahun-tahun lamanya sehingga ada yang mencecah lebih dari 8 tahun. Begitulah penderitaan mereka....tak berkesudahan, sampai entah bila. Dan kini ada lagi tahanan baru...keluarga RPK dan YB Teresa.

Syukur lagi kerana DSAI berulang kali dan tegas mengatakan bahawa....

"SEKIRANYA HARI INI KITA MEMERINTAH ESOK SEMUA TAHANAN ISA AKAN DIBEBASKAN!!!!"

ALLAH HU AKBAR!!!!!.

Semoga semua ini bakal menjadi kenyataan.

Sejarah juga telah tercipta apabila seorang Menteri iaitu Dato' Zaid Ibrahim juga telah tegas dengan pendiriannya dan meletakkan jawatannya sebagai seorang Menteri kerana prinsipnya yang tidak bersetuju dengan penggunaan ISA ke atas rakyat. Lebih khusus lagi beliau mengatakan bahawa beliau tidak bersetuju dengan apa yang berlaku apabila polis menahan seseorang hanya untuk disoal-siasat. Itulah hakikatnya....seseorang manusia tidak boleh ditahan sewenang-wenangnya tanpa dibicarakan apatah lagi untuk menzalimi mereka dengan sesi soal-siasat yang tiada batasan.

ALLAH HU AKBAR!!!!!

No comments: