Wednesday, 3 December 2008

Bulan Tersenyum lagi..walau tanpa kehadiran teman..

Ya,,,semalam dalam perjalanan pulang menyusuri Lebuhraya PLUS setelah menziarahi seorang lagi sepupu suami di Kg Pantai, Seremban, saya meninjau-ninjau lagi di seluruh pelusuk langit akan kehadiran sang bulan yang menyerikan malam.

Namun sang bulan yang dinantikan tidak kelihatan. Sebaik berhenti solat Maghrib di R & R Seremban bersama anak-anak, Anas, Asiah dan Asma' saya mengarahkan anak-anak untuk keluar ke kawasan lapang mencari-cari kelibat sang bulan di langit yang terbentang. Hinggakan Asiah tergelincir jatuh di lantai...kesian dia...namun sang bulan tidak juga kelihatan pada malam ini..namun itulah kuasa Allah...manusia hanya boleh mengharap, berdo'a, berusaha dan mencari..namun Allah yang berkuasa menentu segalanya...begitulah dengan kehidupan kita...maka kita tidak boleh berputus asa..

Sebaik sampai di rumah, menuju ke dapur untuk menyediakan sedikit makan malam...tundukkan kepala dan meninjau di sebalik bidai tingkap...nun jauh di sebalik pepohonan...kelihatanlah sang bulan sekali lagi tidak malu-malu untuk membentuk sebuah senyuman...) smiley...cuma..kali ini makhluk ciptaan Allah sang planet Venus dan Jupiter pula sudah tidak ada untuk menonjolkan dirinya yang sebenarnya begitu jauh di ruang angkasa..MasyaAllah...ketika sang planet yang berdua menonjolkan dirinya semalam, tiada siapa yang menyangka bahawa ianya ada dua planet ciptaan Allah yang begitu besar dan hakikatnya berada begitu jauh di antara satu dengan yang lain...Subhanallah Maha Suci Allah...Allah hu Akbar!!!!

Baca statement di bawah yang diambil dari blog Tentang Aku lagi.

An argument for the uniqueness of this event in one's life is the fact that most of the time the moon, Jupiter and Venus come together, they are too close to the Sun or unite at a time when they are not so visible. The next time the two planets and the moon will be as close and visible will be on November the 18th, 2052.

However, the word “close” may be inappropriate for this situation, as Venus and Jupiter are separated by over 800 million kilometers. The two planets are particularly bright and that's because they both have highly reflective clouds that completely envelope them. Furthermore, Venus is Earth's closest neighbor and Jupiter is the largest planet in our solar system.

The planets and the moon are start separating from each other, and we'll have to wait for about 44 years to see this again.

SUBHANALLAH

Menarik lagi..gambar di bawah bulan bermuram dan bersedih..gambar di ambil dari langit yang memayungi satu kawasan di South American Region...(sdr atehfaisal..terimakasih di atas maklumat yang ditinggalkan).

Di bawah ini pula ialah bukti kekuasan Allah yang sudah sedia tercatat dari ayat-ayat Allah..petunjuk untuk Hamba Allah...moga kita lebih sedar akan kebesaran Allah Yang Maha Pencipta yang memiliki seluruh makhluk yang ada di langit dan di bumi...maka manusia ..janganlah engkau engkar dan berlaku zalim sesama manusia dan juga seluruh makhluk...

Ini di ambil dari blog sahabat .:. Kembara Hati Insan Mencari Rabbnya .:.

Dia-lah yang menjadikan matahari bersinar dan bulan bercahaya dan ditetapkan-Nya manzilah-manzilah (tempat-tempat) bagi perjalanan bulan itu, supaya kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu).
Allah tidak menciptakan yang demikian itu melainkan dengan hak.
Dia menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya) kepada orang-orang yang mengetahui.
(Surah Yunus : 5)

Allah-lah Yang meninggikan langit tanpa tiang (sebagaimana) yang kamu lihat, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy, dan menundukkan matahari dan bulan.
Masing-masing beredar hingga waktu yang ditentukan.
Allah mengatur urusan (makhluk-Nya), menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya), supaya kamu meyakini pertemuan (mu) dengan Tuhanmu.
(Surah Ar Ra’d : 2)

Dan Dia telah menundukkan (pula) bagimu matahari dan bulan yang terus menerus beredar (dalam orbitnya); dan telah menundukkan bagimu malam dan siang.
(Surah Ibrahim : 33)

Apakah kamu tiada mengetahui, bahwa kepada Allah bersujud apa yang ada di langit,
di bumi, matahari, bulan, bintang, gunung, pohon-pohonan,
binatang-binatang yang melata dan sebahagian besar daripada manusia?
(Surah Anbiya :18)

Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan.
Masing-masing dari keduanya itu beredar di dalam garis edarnya.
(Surah Anbiya : 33)

Dan sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan.
Janganlah bersujud kepada matahari dan janganlah (pula) kepada bulan,
tetapi bersujudlah kepada Allah Yang menciptakannya, jika kamu hanya kepada-Nya saja menyembah.
(Surah Al Fussilat : 37)

4 comments:

Fakhzan Marwan said...

SubhanAllah! MasyaAllah...

best nyer akak you have witnessed these events twice for two days...saya nak keluar pun sejuk...and bulan kul 3 dah keluar, bintang kul 5 dah muncul..hihiihi....saya? tgh dalam blik menggeletar...:D

Abang Long said...

Salam hormat wahai Puan.

Berdoalah kita supaya 'anak bulan' (SMILEY) itu membawa maksud 'BULAN PENUH' akan MENGUASAI MALAYSIA. Dan memerintah dengan sepenuh KeADILan.

ummu asiah said...

fakhzan..

seronoknya sejuk2 macam tu dok dalam quilt and pasang heater..tapi tak boleh nak imagine tahap kesejukkannya tu..

Alhamdulillah..Subhanallah..itupun menununjukkan kekuasaan Allah dengan berbagai musim yang ada.

ummu asiah said...

Abang Long..

Kebenaran pasti akan terserlah jua...keadilan pasti akan tertegak dengan tertegaknya sayriat ISlam bersama pimpinan ulama' dalam 'bulan mengambang'