Tuesday, 16 December 2008

Pertolongan terakhir di Bukit Antarabangsa 12-12-08

Susulan dari peristiwa tanah runtuh, banglo ranap di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa...

Saya ingin berkongsi sedikit lagi pengalaman dan maklumat yang dikutip dan diterima dari En Hisham mengenai apa yang telah berlaku kepada diri ibunya...

12-12-08 4;05pm..pemandangan dalam perjalanan mendaki bukit...

Rumahnya "bergerak" sejauh 3 lot dari tempat asal. Ibunya sedang baca Al Quran pada ketika itu. Keadaan rumahnya tunggang terbalik tetapi Ruang Ibunya membaca AlQuran terpelihara. Sebaik sahaja ibunya diselamatkan dari rumah itu, beam rumah menghempap ruang tadi. Inilah hebatnya Kuasa Allah s.w.t.


Wakil Team DERU JIM pula telah menerima sms ucapan terima kasih dari En Hisham setelah menerima bantuan memindahkan barangan rumahnya.

En. Zairul, first of all, my family would like to thank you n your DERU JIM team for the help. Only Allah SWT would be able to repay the deed by DERU JIM. I hv no complains. I couldn't hv asked for more. My mother has recovered almost 1OO%. Thks to ur team, she still has most of her sentimental items in her old age. Lastly, pls don't address me with anv man made titles. Just call me Brother or at most en. Hisham. Thks again.

Antara barangan ibu tuan rumah yg berjaya diselamatkan..barangan yang berusia puluhan tahun lamanya....
Tanpa mengira usia dan warna kulit turut sama berganding bahu..wakil UNIT AMAL...dari jauh Paula wanita dari Holland...

Saya juga masih lagi mempunyai beberapa koleksi gambar yang saya ingin kongsi kepada tetamu di blog ini. Catatan terakhir saya mengenai usaha membantu team DERU JIM, Unit AMAL PAS dan Ahli PKR Parlimen Ampang adalah aktiviti pada hari Khamis 11-12-08. Pada hari tersebut bantuan dihulurkan kepada mangsa yang secara direct terlibat dengan bencana di mana banglo mereka telah ranap.

12-12-08 4:04PM...melalui kawasan bencana..penghuni banglo hijau memohon bantuan berpindah namun kami tidak dapat membantu kerana mematuhi arahan pihak berkuasa..rumahnya amat fragile keran telah lari jauh dari tapak asalnya....

Pada hari tersebut juga ada mangsa di banglo yang bersebelahan memohon bantuan kami untuk memindahkan barangan di dalam rumahnya. Selain dari itu ada DERU JIM telah berjanji untuk membantu seorang ahli JIM yang tinggal di Taman Bukit Jaya untuk berpindah dari rumah mereka.

Pada hari Jumaat 12-12-08 sebaik selepas solat Jumaat semua yang ingin membantu telah berkumpul di Pusat Operasi ADUN Bukit Antarabangsa. Namun pertolongan hanya dapat dberikan kepada mereka yang tinggal di luar kawasan zon merah iaitu mangsa banglo ranap telah tidak dibenarkan memgeluarkan apa-apa barangan dari rumah mereka pada hari Jumaat memandangkan ada pergerakan tanah telah berlaku di sana..maka keadaan adalah tidak selamat.

polis membuat kawalan ketat di kawasan bencana . gambar diambil dari atas shuttle MPAJ dlm perjalanan balik. 7:11pm

4:06pm menyusuri jalan mendaki bukit...berjalan lebih cepat dari menaiki kenderaan sebab kenderaan terpaksa beratur menunggu giliran.

4:02pm....kenderaan terpaksa beratur panjang dan lama kerana hanya ada satu laluan turun dan naik melalui jalan di tepi rumah encik Khairuzzaman...jalan kaki lebih cepat...

Kami semua telah bergerak menyusuri jalan alternatif yang dibina untuk menuju ke Taman Bukit Jaya. Melalui kawasan bencana, dapat dilihat dengan jelas..kedudukan rumah yang ranap telah berubah dan semakin condong. Polis dan tentera telah mula mengawal dan khemah polis telah didirikan di kawasan tersebut.

4:31pm....baru sampai ke hujung jalan di pos kawalan polis dan tentera...tidak dibenarkan masuk tanpa tag dan kebenaran tuan rumah. lama gak tu berjalan hampir 30 min.....untuk sampai ke sini...

Sesampai di hujung jalan kumpulan kami telah tidak dibenarkan untuk terus mendaki ke Taman Bukit Jaya. Kawalan pada hari itu adalah lebih ketat...hanya mereka yang memakai tag atau pas akses sahaja dibenarkan masuk. Pas akses ada 2 kategori, zon kuning dan zon merah. Zon Kuning penduduk dibenarkan masuk ke rumah dan dibenarkan untuk pindah, sebaliknya untuk zon merah penduduk dibenarkan mengeluarkan barangan pada waktu yang ditentukan.

4:52pm...sebaik sampai terus clearkan barangan untuk dapatkan ruang tunai solat asar berjamaah.....


6:07pm..terus punggah perabot setelah trak MPAJ sampai terus dari pindah barang ke Petaling Jaya. tuan rumah berbaju kuning....

Taman Bukit jaya di jalan 6 termasuk zon merah kerana kedudukannya betul-betul di atas bukit bersebelahan kawasan tanah runtuh. Kami dibawa oleh seorang pegawai polis untuk meninjau kawasan tersebut.


pemandangan dari pinggir bukit Taman Bukit Jaya. 5:04pm

4:56pm...seorang pegawai polis membawa kami menyusuri jalan ke pinggir bukit taman bukit jaya.seluruh kawasan ini begitu sunyi seperti tiada penghuni lansung.

Kami tiba ke rumah En Azman di Bukit Jaya sebaik masuk waktu asar. Semua sukarelawan menunaikan solat asar sebelum meneruskan usaha membantu mengeluarkan barangan dari rumah En Azman. En Azman adalah penyewa di rumah tersebut, maka agak beruntung untuk keluarga mereka membuat keputusan yang cepat untuk berpindah. Mereka juga agak beruntung lagi kerana kerajaan telah menyediakan satu offer yang menarik kepada government servant iaitu peluang untuk menduduki quarters kerajaan di Putrajaya.

MPAJ juga nampaknya perlu memberi kerjasama dan pertolongan yang banyak kepada penduduk yang terlibat di mana MPAJ menyediakan lori dan trak untuk urusan perpindahan dengan percuma. Ianya juga bertuah bagi 2 keluarga yang telah kami bantu kerana berjaya mendapatkan khidmat trak dan lori ini dengan pantas dan mudah. 2 trak MPAJ telah dihantarkan ke rumah En Azman dengan agak cepat. (Kebiasaannya kita perlu menyediakan bajet yang banyak bila perlu berpindah dan mengambil masa yang lama untuk packing barang2. Namun dengan pertolongan ramai sukarelawan segalanya selesai dalam masa yang singkat.)

Sebelum ini kemunculan trak-trak biru ini hanyalah menjadi sesuatu yang menggerunkan untuk penduduk dan peniaga khususnya...untuk merampas barangan atau untuk membawa orang yang ditangkap!!.

6:01pm...Ketua Polis Selangor bergaya dengan moto dan topi merah membuat rondaan dan lawatan...sebelah nya truck MPAJ bukan truck Polis

Semasa operasi pemindahan barangan dilaksanakan Ketua Polis Selangor juga telah datang melawat dengan menaiki motosikal canggih...bergaya dengan topi MERAH!!!!!....topi FRU!!!...yang selalu nampak waktu demonstrasi...memang nampak menggerunkan...dan menaikkan emosi marah!!!..tapi kali ni semuanya jadi baik sikit...ada la 4, 5 buah trak merah FRU bertenggek di kawasan atas Bukit Antarabangsa.

6:57pm...bergerak pulang..dibelakang sekali ialah Paula..wanita dari Holland..seorang nenek yang dtg menziarahi menantunya yang baru bersalin. Anaknya seorang revert. Bersungguh2 bersama kami membantu..dengan hanya berkain batik dan bersliper sahaja....

Operasi bantuan kepada keluarga En Azman selesai hampir jam 7 malam....selesai tugas kami meneruskan perjalanan untuk pulang dengan menapak lagi menuruni bukit dan jalan yang berlumpur dalam hujan renyai-renyai yang mula turun.

aktiviti percutian anak kedua kami Ammar...bersama kami membantu mangsa bencana alam..

12-12-08 7:10pm....gembira dapat membonceng pick-up...hilang penat sikit...

Kami agak beruntung kerana ada shuttle MPAJ yang sudi menumpangkan kami di separuh jalan...excited juga sebab first time duduk di atas sebuah pick-up.

6 comments:

Abang Long said...

Semoga usaha dan amal bakti diterima oleh Allah.

Dan semoga kita insaf.

Dan diharapkan tidak ada lagi pihak yang berani MELAWAN Hukum ALLAH !

cikMilah said...

waktu genting macam ni; hendaknya pak polisi / FRU itu kenal hati budi orang yang sebelum ini mereka rempuh tanpa ehsan sewaktu demo ISA.
Bravo Ammar!

OndeOnde said...

MasyaAllah! Itulah kuasa Allah dah terang lagi jelas di depan mata...kalau tak direnung dan diambil iktibar, alangkah ruginya!

Semoga kita tak termasuk dalam orang2 yang rugi!

Pengalaman berharga buat anak2 akak (ya ke akak? - perasan lak muda :p), bagusnya mereka didedahkan dgn aktiviti sosial dari usia mentah.

ummu asiah said...

abg long..

bnyk peringatan yg diberi Allah utk kita...kena selalu beringat

ummu asiah said...

Kak Cik..

kami ni belum sempat bercui lagi..one week ni lagi letih asma, dan abahnya demam...2day asma'warded denggi

ummu asiah said...

OO...

betullah akak ni akak..

terharu n learnt a lot from u ..baca komen in blog..

kalut sikit ni..nak g hopsital...