Thursday, 19 November 2009

Blogger Sentiasa Bersama Perubahan Dan Rakyat...Sesi Bersama Dato' Seri Anwar Ibrahim

Pada hari Rabu 18 November saya telah berkesempatan bersama-sama dengan beberapa orang blogger hebat Pakatan Rakyat bertemu dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Saya hanya menumpang rezki atas jemputan teman blogger yang lainnya. Rezeki kerana saya dapat mendengar luahan rasa blogger yang ingin melihat perubahan ke arah pemerintahan negara yang lebih baik dan menjamin kehidupan rakyat. Rezeki kerana dapat mendengar sendiri apa harapan Dato' Seri Anwar Ibrahim kepada bloggers untuk disampaikan kepada rakyat.

Saya hanya menumpang mendengar dan membuat analisa tersendiri kerana saya hanyalah blogger biasa-biasa sahaja namun tetap mempunyai aspirasi yang sama untuk menyampaikan dan ingin bersama arus perubahan ke arah negara yang lebih baik dan benar-benar merdeka dan terlepas dari cengkaman pemimpin yang zalim.

Banyak isu yang diutarakan berkait dengan isu semasa, dan banyak juga yang saya sendiri agak ketinggalan. Bila pulang ke rumah saya mulakan operasi mencari maklumat dengan meneropong 'google' di alam maya. Saya menggunakan 'key word' dari soalan-soalan yang diajukan dan isu-isu yang dibangkitkan.

Pertama-tamanya saya google dengan menaip 'Zulkifli Noordin', bukan kerana saya tidak mengenalinya tetapi saya ingin tahu apa topik yang berkisar berkenaannya yang memberi impak kepada Pakatan Rakyat. Terjumpa saya dengan dua tulisan ini:[Raja Petra] Apakah pilihan yang ada? (What are the choices?) dan ini : Bukan Zul Noordin, bukan Hasan Ali

Saya tertarik dan terkesan di hati dengan dua topik yang senada dan hampir serupa yang ditulis oleh dua orang blogger yang terkenal dan mereka juga adalah bekas tahanan ISA di era yang sama. Satunya ditulis oleh Hishamuddin Rais dan satu laginya ditulis oleh Raja Petra Kamaruddin...menarik...kedua mereka mengaitkan isu-isu semasa ini dengan aspirasi rakyat-kehendak rakyat masakini yang sungguh amat inginkan perubahan sungguh ingin melihat satu kerajaan dan pimpinan alternatif dari kerajaan pimpinan BN yang sedia ada yang ternyata amat zalim apatah lagi di bawah pimpinan Najib Tun Razak.

(tentang kezaliman Najib dan Rosmah..peristiwa terkini tentang tangkapan pelajar yang dikaitkan dengan isu 'perempuan puaka' amat membuatkan saya merasa amat zalimnya Najib ni..hingga mencari pelajar ini hingga ke 'lubang cacing'...baca di sini Siswa UM ditahan polis kes 'puaka'..tak boleh tengok orang senang...polis pun sedia berkhidmat!!!!)

Saya mengambil poin yang ditulis oleh Hisham Rais seperti di bawah:

"Di Malaysia, terlalu ramai politikus yang menyangka bahawa susuk mereka cukup penting untuk membawa perubahan sosial. Ia anggapan yang amat salah. Susuk memang penting tetapi jika rakyat tidak mengambil pot, susuk ini akan terpeleok."

"Lapan tiga dua kosong kosong lapan (832008) menjadi contoh bagaimana rakyat di negara kita ini bertindak untuk membuat perubahan. Mereka berhasrat untuk menghumbankan gerombolan United Malays National Organisation yang semakin haprak. Rakyat merasakan masanya telah tiba untuk mereka melakukan perubahan."

Ini pula keratan dari tulisan Raja Petra yang telah diterjemahkan:

"Ramai antara kita yang kecewa dengan Pakatan Rakyat. Pada masa yang sama, kita lebih rela mati daripada menyokong Barisan Nasional. Tetapi pilihan kita terhad. Jadi, kita memerlukan platform yang baru. Jika Gerakan dapat memainkan peranan sebagai platform baru itu, maka mereka pasti diberikan peluang untuk muncul sebagai kerajaan....."

Inilah yang terjadi sekarang, rakyat semakin bijak menilai...di kala Pilihanraya Umum ke 12 dahulu memang ramai yang bernasib baik kerana dalam diam dan nyata, ramai amat membenci BN dan UMNO, maka ramai calon parti pembangkang bernasib baik dan berjaya. Hanya kerana rakyat sudah muak dengan BN dan UMNO, rakyat inginkan perubahan.

Kini kita sedang menilai dan terus akan menilai prestasi pemimpin Pakatan Rakyat, ramai yang sudah menujukkan belang mereka dan segala tipu helah dan salah laku mereka turut telah dapat dihidu dan didedahkan....semua hanya kerana kita ingin terus pastikan pimpinan dan kerajaan alternatif yang dipilih benar-benar bersih dan ingin menjamin kesejahteraan hidup rakyat. Pilihan untuk bergabung dengan BN ditutup rapat oleh ramai penyokong Pakatan Rakyat.

No Way!!!...kami masih sanggup berjuang...maka kami harapkan pimpinan Pakatan Rakyat mendokong kehendak rakyat...memang buat masa ini kita hanya ada satu alternatif sahaja iaitulah Pakatan Rakyat, tetapi kita masih boleh bijak memilih pemimpin mana yang kita suka dan percaya dan membuang mana-mana pemimpin yang kita tidak suka berdasarkan rekod mereka...rekod ini kini dengan mudah boleh didapati di alam maya dengan hanya satu klik sahaja...itulah dia peranan blogger di masa kini, inilah juga yang dikatakan Kuasa terletak di tangan rakyat.

Saya rasa tajuk atau 'key word' berkenaan dengan 'Zulkifli Noordin' ini ialah juga perkara yang sama jika tekan dan taip 'key word' 'Hassan Ali' dan yang berkaitan dengan 'UG'...semuanya sebagai amaran kepada pemimpin Pakatan Rakyat....Berhati-hati....rakyat inginkan perubahan dan akan berjuang untuk memastikan adanya perubahan...

Arus kebangkitan rakyat yang mampu merempuh kerajaan dan pemimpin yang zalim telah dibuktikan dan akan terus berlaku...

Itulah dia harapan dan tujuan pertemuan di antara Dato' Seri Anwar Ibrahim dengan sebilangan blogger di petang Rabu yang lepas...

Kumpulan blogger menyampaikan persoalan dan mungkin juga apa yang tidak puas hati di pehak mereka dan DSAI mendengar dan menjelaskan, walau ada kalanya memang DSAI menyatakan dengan terus terang bahawa beliau juga tidak senang dan tidak puas hati dengan tulisan bloggers yang 'membelasah' beliau dan pimpinan PR. Namun harapan besar beliau yang juag harapan pimpinan PR ialah blogger harus memainkan peranan besar juga dalam menyampaikan segala perkara yang baik yang telah kerajaan PR berjaya laksanakan.

Selepas ini saya ingin mencari maklumat lain lagi seperti isu-isu PKR di Sabah dan isu-isu berkenaan Negara Islam dan Negara Sekular. Namun sebagai permulaan bolehlah anda klik di sini untuk isu tentang Negara Islam yang turut disentuh oleh blogger dan DSAI.

Saya tidak perlu mencari maklumat tentang gambar apa yang berlaku di ruang makan ahli Parlimen seperti yang banyak disebarkan di Facebook...tentang DSAI yang duduk tersenyum bersembang dengan DS Najib sambil minum teh tarik sambil diperhatikan oleh Nazri Aziz, kerana DSAI telah secara tidak lansung menceritakan dalam pertemuan di petang tersebut....semuanya berkait rapat dengan persepsi yang sentiasa berbaur prasangaka yang negatif...namun prasangka tentang zalimnya DS Najib ini memang terbukti...juga borosnya dia menghabiskan wang rakyat untuk memenuhi nafsu serakahnya...disebut juga oleh DSAI pada petang tersebut....eeee.....gerrraaaammmnyya...nak C4!!!

Kenyataan di bawah saya petik dari blog sya~reformis yang turut memaparkan gambar-gambar blogger terkenal terkecuali ummuasiah:)

Blogger Sentiasa Bersama Perubahan Dan Rakyat

Kehadiran blogger-blogger terkemuka ke majlis pertemuan di Kelab Taman Tasik memberi peluang kepada saya untuk bersemuka dengan mereka sekaligus berusaha menguburkan segala kekeliruan yang berlegar selama ini. Terima kasih saya ucapkan kerana sudi datang walau pun dari jauh terutamanya kepada rakan-rakan PerakExpress.

Sungguhpun dalam beberapa ketika ini ada tulisan di antara mereka sedikit pedas, saya percaya mereka tidak mempunyai sebarang niat buruk. Apa yang dinukilkan adalah merupakan satu hasrat untuk melihat Perubahan segera terlaksana dan rakyat dapat mengecap hasilnya.

Malah pertemuan tadi menyaksikan mereka menghujani saya dengan pelbagai soalan yang jujur dan kadangkala panas. Namun saya sendiri sebagai seorang blogger memahami gelojak hati penulis yang mahukan ruang bebas dan tidak dikongkong.

Sebarang perdebatan dan persoalan di dunia blog mencerminkan keinginan rakyat untuk mengembalikan hala tuju negara kepada landasannya yang sebenar. Sekian lama dibungkam suara-suara berani muncul mencabar naratif sang penguasa.

ANWAR IBRAHIM

Haris Ibrahim (tunduk) tidak bersetuju bila teman blogger yang berkacamata menyebut kepada DSAI bahawa 'you are our only hope"..kata Haris...no, rakyat is our hope..begitulah lebih kurangnya...ya saya juga bersetuju kerana era kini kita sudah tidak meletakkan sepenuh harapan kepada seseorang pemimpin sahaja..masa kini ada lah masa terbaik untuk kita menilai sikap dan corak kepimpinan seseorang itu...dan PR masih lagi satu-satunya alternatif yang kita ada kecuali muncul satu gerakan yang baru...

Zorro pula sempat bertanyakan tentang calon di DUN Kota Siputeh nanti...his only choice is 'MAT SABU'..yes the man...dia sangat suka..bukan sahaja atas dasar suka tapi bagi Zorro untuk memperkukuhkan barisan pemimpin PR Kedah...namun DSAI lebih berpendapat bahawa suara Mat Sabu lebih layak kedengaran dengan lantangnya di Parlimen...

Berkerut juga dahi Dato' Seri Anwar Ibrahim....tercabar juga kadangkalanya...apatah lagi isu 16 September dan hajat pada hari 16hb September yang tak jadi itu dibangkitkan oleh wartawan muda dan berani Zainulfaqar.

Zainulfaqar, MSK dan Sya...dari jauh...


Thank you sya for this pic....2 mummy blogger...yang sorang tu blogger terkenal M3M dari team Perak Express...pertama kali berjumpa di alam nyata...

4 comments:

Isa said...

Salam UmmuAsiah,

Nasib baik kita tak bergambar bersama ya...

Walau apapun pertemuan (Lake Club)tersebut dapat memberi sedikir pencerahan berkaitan halatuju PR.

Insyallah... teruskan perjuangan.

ummu asiah said...

Isa...

tu lah...kerugian saya:)...tak dapat berkenalan dgn dekat..

saya hanya ditunjukkan oleh Sya dll..."itulah ikutsukaaku.' dari jauh saja...mungkin dah jumpa dekat cuma saya saja yang tak perasan..harap dapat jumpa lagi di lain pertemuan..

sama-sama berjuang...

Anonymous said...

mmmmmmmmmmm

Anonymous said...

hati-hati, jgn termakan hati, lama-lama tergadai bodi, dah banyak yg terjadi, menyesallah dahulu jgn menyesal kemudian hari, krn masa itu sudah tidak berguna lagi, ada mengerti????????????????