Sunday, 22 November 2009

Buku..buku..buku...Terapi Minda dan Diri..

(ini adalah tulisan-tulisan yang sebelumnya hanya muncul dalam 'notes' di Facebook)

Alhamdulillah, Ahad lepas sempat juga saya dan anak-anak menjalankan beberapa terapi, terapi minda, kaki, badan dan perut...semuanya dalam satu...

Sebaik setelah selesai urusan cuba untuk menjamin kehidupan anak-anak di masa hadapan dengan menggunakan khidmat anak saudara yang bijak dan berani bekerja sepenuh masa sebagai agen insurans, setelah 2 orang anak saudara dengan baik hati dan mesra melayan Mak Tam mereka makan satey Hj Samuri dan roti John, saya membawa anak-anak pulang dan menyimpang ke arah Balakong menuju ke Mines Shopping Complex.

Sebelum itu ketika dalam perjalanan menuju ke rumah abang di Presint 16 kami melalui pusat membeli belah Alamanda, terlopong juga melihat tanda bahawa semua parking penuh!!...berderet juga kereta sedang berbaris untuk masuk ke satu-satunya pusat membeli belah di Putrajaya itu.

Alhamdulillah, ketika masuk mencari tempat meletakkan kereta di Mines, sudah rezeki kami untuk dapat satu tempat yang baik dengan 2 kali pusing...amat mudah untuk mencari tempat parking kosong dengan mengikut tanda yang bertulis samada park full atau ada beberapa yang kosong dan kita dapat mengesan dengan lampu hijau utk lot yg kosong dan merah jika berisi di bahagian atas...bagus juga...

Tempat tujuan yang pertama ialah mencari kedai buku yang baru dibuka setelah membaca di blog SAIFULISLAM.COM, GRAMEDIA Bookstores...memang luas dan lapang...puaslah anak yang bongsu, Asiah berlari berkejaran di dalamnya...Kebanyakan buku-bukunya sama seperti yang ada di kedai-kedai buku yang lainnya. Namun kelainannya ialah buku-buku terbitan dari negara Indonesia.

Sambil jalan saya 'scan' sahaja semua buku-buku yang tersusun kemas, dan terus ke rak bahagian buku-buku Indonesia. Saya terus terhenti di bahagian buku-buku karangan Pramoedya Ananta Toer. Terus mengambil 3 buah buku untuk dimiliki, satunya ialah bertajuk JEJAK LANGKAH. Saya memilihnya berdasarkan kata-kata yang tertulis di belakangnya:

" Sudah lama aku dengar dan aku baca ada suatu negeri di mana semua orang sama di depan HUKUM. Tidak seperti di Hindia ini.

Kata dongeng itu juga: negeri itu memashurkan, menjunjung dan memuliakan kebebasan, persamaan dan persaudaraan. Aku ingin melihat negeri dongengan itu dalam kenyataan."

**Pramoedya Ananta Toer**

Sebenarnya timbulnya minat untuk membaca buku-bukunya ialah hasil 'rujukan' dari Puan Aliza isteri kepada YB Saari Sungib @ Pak Abu. Kak Aliza sering memberitahu saya buku-buku yang telah dibaca oleh Pak Abu ketika beliau berada di balik tembok Kem Tahanan Kamunting selama 2 tahun ketika ditahan di bawah akta zalim ISA. Saya pasti akan teruja untuk membacanya. Kak Aliza akan meminjamkan buku-buku tersebut kepada saya, dan kebiasaanya selepas itu saya pasti akan mencarinya di kedai-kedai buku.

Antara buku-buku yang dirujuk kepada saya oleh kak Aliza ialah seperti di bawah:

1. Do They Hear You When You Cry : Faudziya Kassindja
"The harrowig story of one woman who defied tribal custom and fought fro her freedom in the west"
Memang best buku ni...

2. Stolen Lives : Twenty Years in a Desert Jail : Malika Oufkir...ini pun terlalu asyek membaca dan tidak dapat membayangkan sekiranya ianya berlaku ke atas diri sendiri...sungguh mendebarkan dan menakutkan.

2 tajuk di atas ialah kesah-kesah perjuangan insan yang dipenjarakan dengan zalim dan perjuangan mereka menuntut pembebasan hingga berjaya akhirnya dengan segala dugaan hebat.

3.Memoir Khatijah Sidek : Puteri Kesatria Bangsa...kita juga punya wanita yang berjuang untuk Bangsa Malaysia...dah lama saya baca buku-buku ini jadi sudah lupa jalan kesahnya yang sebenar untuk dikongsi di sini...namun sungguh membakar semangat perjuangan.

4. Long Walk To Freedom: Nelson Mandela(separuh jalan baca)

Ada beberapa lagi buku dalam koleksi selepas dari membaca buku-buku di atas:

5. Prisoner of Tehran: Marina Nemat

6. Neraka Guantanamo : Moazzam Begg(separuh jalan baca)

7 Mayada Daughter of Iraq : Jean Sasson

Begitulah kesahnya tentang spa minda melalui pembacaan....

Bersama anak-anak...selepas meneroka kedai buku ialah berjalan sekitar Mines Shopping Complex...sungguh agak besar....Namun anak-anak gembira...belum lagi masuk cuti sekolah...bila cuti sekolah perlu lagi fikir aktiviti untuk mengisi masa lapang mereka agar minda sentiasa segar:)


Hand Painting..baru beli terus guna pakai, tak sempat tunggu balik rumah.


Antara buku karya Pramoedya Ananta Toer yang dibeli...


Dalam gedung buku Gramedia..disediakan shopping bag..brilliant idea...senang dan selesa...

No comments: