Saturday, 25 September 2010

Cartoon-O-Phobia: "Mereka tidak boleh kurung otak saya"


Pelancaran Cartoon-O-Phobia yang selamat dilancarkan semalam oleh Menteri Besar Perak yang sah Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin. Siangnya kartunis Zunar telah ditangkap oleh polis maka pelancaran tersebut dijalankan tanpanya.

Polis melalui arahan dari KDN sudah tentu menjadi sangat phobia dan terus menangkap Zunar kartunis sebelum sempat buku kartun itu dilancarkan. Mungkin mereka mengira majlis itu tidak akan dilaksanakan, namun mereka masih tidak faham dengan semangat LAWAN TETAP LAWAN.

Bukan sahaja Zunar ditangkap malah buku Kartun tersebut terpaksa disembunyikan entah di mana hingga tidak ada sebuah pun yang dapat dijual. Orang ramai hanya dapat membuat tempahan.

DS Nizar memberi ucapan yang sungguh penuh semangat "Jika seorang Zunar ditangkap, ribuan Zunar lagi yang akan dilahirkan". Bermakna sampai bila-bila pun kerajaan yang zalim ini dan takutkan rakyat sendiri tidak akan berjaya mengekang kebangkitan rakyat yang akan teruskan usaha mendedahkan segala kepincangan dan kezaliman pemerintah.

Isteri Zunar Fazlina Rosley turut bersama melancarkan buku kartun suaminya. Berani dan bersemangat beliau malam itu menyampaikan mesej-mesej pesanan dari suaminya yang sudah berada di dalam tawanan polis dan kerajaan Malaysia.

Mesej dari Zunar :

" mereka boleh kurung saya, tetapi mereka tidak boleh kurung otak saya!".
"Zaman Tun Razak Fear of Communist, Zaman Najib Fear of cartoonist!"

" Kartun Zunar dapat menyedarkan ramai rakyat, hanya dengan melihat kartunnya"

Pada awalnya di malam pelancaran Fazlina isteri Zunar mempunyai pengalaman yang baik mengenai polis yang menahan suaminya....tapi setelah melalui episod semalaman dari petang hingga suaminya dilokap pandangan tersebut jelas sudah bertukar.

Selesai majlis pelancaran jam 10.46 malam kami mendapat panggilan telefon dari Zunar dari Balai Polis sepang untuk membantu membawa isterinya ke balai sekiranya kami hendak ke sana...episod ke Balai semalam akan dikisahkan di entri yang berikutnya..InsyaAllah.

Steven Gan, pengarang Malaysiakini turut berucap, dibelakangnya adalah lakaran kartun Zunar satu ketika apabila Polis menggeledah dan 'menangkap' komputer-komputer di pejabat Malaysiakini.

No comments: