Thursday, 30 September 2010

"Inikah yang dikatakan perjuangan?" Bosankah kami?

"Fad, macam mana ni, tolongla, tak boleh buat sesuatu ke?" rasa geram, kesal seolah tidak tahu apa yang boleh dilakukan bagi menghentikan segala yang berlaku dalam sistem perundangan yang berkait dengan perbicaraan Perhimpunan Aman atau lebih suka digunakan oleh polis sebagai Perhimpunan Haram tanpa Permit.

"Perjuangaaaaaaaaan" panjang........jawab Fadiah tenang bagai nenek kebayan yang menasihati cucunya. Fadiah seorang peguam "Lawyers 4 Liberty"juga pernah ditangkap dan dipenjarakan ketika hadir membela anak guamnya.

Fadiah ceria sentiasa, gambar diambil semalam di SUARAM semasa mesyuarat GMI sambil menjamu selera Hari Raya.

Kami berdua lansung tertawa terbahak-bahak walau dalam hati masih rasa tidak puas hati dengan apa yang berlaku dan akan terus berlaku kepada semua "Human Right Defenders dalam negara yang bangkit menentang kezaliman pemerintah dengan cara menyertai perhimpunan aman sebagai proses menyatakan bantahan.

Memang inilah perjuangan, tetapi bagaimanakah harus atau boleh kita pastikan agar Mahkamah terus berlaku adil dan boleh berdiri dengan sendirinya tanpa campurtangan dari pihak lain.

Awalnya kami mendengar taklimat dan penerangan dari Puan Aliza yang baru pulang dari Taiping setelah selesai proses perbicaraan di Mahkamah Taiping yang berakhir buat 10 orang OKT Orang kena tahan yang akhirnya setelah lama berbincang mengambil keputusan untuk mengaku bersalah atas pertuduhan yang lebih ringan dengan harapan pengorbanan tersebut dapat meletakkan satu titik noktah kepada kes tangkapan yang berlaku 10 tahun yang lalu 20 hb Julai 2001.

Kami dimaklumkan bahawa kes tersebut mengambil masa yang lama akibat dari banyak faktor-faktor termasuk bahan bukti yang rosak, sebahagian OKT yang lansung tidak hadir ke Mahkamah, saksi yang tiada dan bermacam-macam alasan lagi. Bagi kami sepatutnya Mahkamah boleh sahaja membuang kes ini dan bukannya OKT yang harus berkorban untuk mengaku bersalah. Tapi apa kan daya...inilah episod yang perlu dilalui.

Kami harus terus melaluinya hingga ianya selesai entah berapa tahun lagi.

Kami juga tenang dan ceria ketika perlu menghadiri perbicaraan di Mahkamah.

bila Tuan Hakim masuk lewat hingga sejam lebih lamanya..kami terus santai-santai isi masa.
.
Ketika saya menulis ini saya sedang berada di dalam Mahkamah Sesyen Jenayah 5, Kompleks Mahkamah Jalan Duta. Letih dan lenguh duduk di atas bangku tegak, kami turun dan bersila di atas lantai sambil telinga di pasang mendengar soal-soalan dan jawapan yang sedang dibicarakan di hadapan. Sekali sekala bersuara menjampuk atas jawapan-jawapan ritual yang terpaksa dijawab oleh oleh saksi atas soalan DPP yang ditanya berulang kali sejak 2 tahun yang lepas. Kami ditangkap di perhimpunan aman di KLCC 26 hb Januari 2008 Hari ini saksi yang 30 sedang diambil keterangannya.

Soalan yang sama yang kami dengan sabarnya perlu mendengar....


DPP : "Adakah kamu bertugas pada 26 hb Januari 2008?"

Saksi : "Saya ditugaskan untuk menghalang satu perhimpunan haram tanpa permit di KLCC, satu perhimpunan yang dilakukan oleh orang awam yang menyokong satu gabungan protes yang memprotes kenaikan harga barangan."


"Nashita, sampai dapat cucu nanti mungkin kes ini baru akan habis, jangan letak harapan tinggi untuk cepat habis, nanti kecewa dan letih." Pesanan terakhir Puan Aliza sebaik kami sama-sama mahu melangkah pulang dari mesyuarat GMI yang diadakan semalam.

Ya, mungkin hingga mendapat cucu jika diambil kes Taiping yang mengambil masa 10 tahun pun belum habis lagi, 8 orang sudah mengadap Ilahi sebelum tuduhan digugurkan dari diri mereka.

Kecewa? Ya, kami pernah kecewa dengan kes Kuala Kangsar yang dijanjikan untuk selesai pada 20hb Ogos oleh Pihak Pendakwaraya, kami menaruh harapan yang tinggi kerana terbeban dengan keperluan untuk berulang alik dua kali setiap bulan...tetapi hingga kini perbicaraan masih diteruskan dan pendakwaraya gagal mengotakan janji-janji manis mereka kepada Puan Hakim....kami tetap meneruskan perjalanan.....perjuangan diteruskan.

Bosankan kami, letihkah kami, kecewakah kami???? Inilah perjuangan ya Fadiah......

1 comment:

Anonymous said...

the world's strength and kemudahan Alin ucap dan doakan buat kakak dan rakan2 perjuangan yang lain!!!!!!!