Tuesday, 21 September 2010

Kepada Allah kami berserah, Moga Allah membantu.

Hari ini 21hb September 2010, perbicaraan Kes 'Ops Bubar DUN Perak' bersambung lagi buat kesekian kalinya untuk kali yang ke berapa sudah tidak terhitung oleh saya kami berulang alik Kuala Lumpur-Kuala Kangsar-Kuala Lumpur.

Hari ini seperti hari-hari perbicaraan yang sebelumnya kami sedaya upaya mesti berada di sana walau apa halangan yang perlu dilalui. Di dunia Mahkamah yang paling tinggi, perlu di atasi setiap masalah yang ada dan perlu letakkan kewajipan untuk hadir di Mahkamah pada tarikh yang ditetapkan melebihi segalanya.

Namun takdir Allah jua yang menentukan segalanya. Dengan sedikit ujian kami tidak dapat menghadiri perbicaraan pada hari ini dan menyerahkan kepada peguambela sebab-sebab ketidakhadiran dengan do'a dan harapan ianya diterima oleh Puan Hakim dengan kuasa budi bicara yang diguna pakai.

Teringat saya dalam kes Mansuh yang berjalan dalam bulan Ogos lepas, 1 Ramadan. Peguambela memaklumkan kepada Puan Hakim yang salah seorang anakguamnya tidak dapat hadir ke mahkamah kerana tidak mendapat pelepasan cuti dari majikan kerana bekerja sebagai pemandu lori. Jawab Puan Hakim "boleh minta surat pelepasan dari Mahkamah untuk diberikan kepada Majikan"....

Lebih berat lagi ke tahap sesorang yang mendapat tawaran belajar ke luar negara atau bertugas ke luar negara juga tidak akan mendapat pelepasan sekiranya Mahkamah tidak membenarkan. Ini benar-benar berlaku dan inilah perngorbanan.

Kami mengharapkan belas ehsan Mahkamah melalui Puan Hakim untuk meneruskan perbicaraan tanpa kehadiran OKT ke 5. Kes sepatutnya bermula jam 8.30, sekitar jam 10.20 pagi suami menerima panggilan telefon memohon izin perbicaraan dijalankan tanpa kehadirannya. Maka kami membuat kesimpulan seperti sebelumnya perbicaraan bermula lewat lagi. Kami sentiasa menerima seadanya walau hati keluh kesah menanti.

Perbicaraan kes ini diharap sudah sampai ke penghujungnya setelah berjalan sejak April 2009. Saya menelusuri kembali catatan di dalam blog ini mengenai perjalanan kami. Teringat saya kali pertama menghadiri perbicaraan ini dengan suami sebagai OKT tidak dapat hadir kerana tidak sehat untuk bergerak jauh dan lama. Puan Hakim menetapkan 5 hari perbicaraan. Dengan berserah kepada Allah saya bertolak ke Kuala Kangsar bersama anak bongsu membawa bersama sijil sakit suami dan barangan untuk berada di sana selama 5 hari walau jauh di sudut hati mengharapkan kes ditangguhkan ke suatu tarikh yang lain.

Syukur walau terpaksa melalui deraan perasaan dari perbincangan yang singkat di Mahkamah kes ditangguhkan dan tidak perlu saya dan anak tinggal di sana melalui perbicaraan selama 5 hari.

Semuanya sudah lama berlalu dan Asiah, anak bongsu kami masih tetap menjadi teman setia kami ke sana setiap waktu.

Kisah kami pada April 2009 boleh dibaca di sini. "We are ready to proceed!" Trial by ambush.

No comments: