Friday, 3 September 2010

Terima Kasih Datuk Seri Hishamuddin????

Khamis 3 September 2010, seorang tahanan ISA yang telah 'dilepaskan' keluar setelah dibiarkan merengkok di Kem Tahanan Kamunting selama 8 tahun.

Tiada siapa yang dapat membayangkan bagaimanakah sebenarnya perasaannya bila dilepaskan keluar. Kita di luar yang mengikuti perkembangan tentang akta zalim ISA ini sudah tentu ramai yang merasa bersyukur dengan berita pembebasan ini. Tidak kurang juga yang mengucapkan ucapan jutaan terima kasih kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Husein Onn atas berita ini.

Ucapan terima kasih memang wajar diucapkan kepada pemberi, namun dalam hal ini, serasa ucapan ini tidak layak untuk diberikan kepadanya.

Mereka yang berkuasa ini masih lagi kekal zalim...8 tahun mereka menzalimi tahanan ISA ini dan bertahun-tahun juga menzalimi ramai lagi tahanan ISA yang lainnya. ISA masih kekal berkuasa dan masih ramai lagi yang merengkuk di KEMTA dan masih ada 4 orang lagi yang berada di bawah tahanan polis untuk tempoh 60 hari sebelum dihantar ke KEMTA sekiranya mereka 'layak'.

Sepanjang menjadi anggota GMI dan berhubung rapat dengan keluarga tahanan ISA khususnya para isteri dan anak-anak, saya mengikuti episod kehidupan mereka sepanjang ahli keluarga mereka menjadi tahanan ISA. Isteri dan keluarga Shamsuddin tidak pernah saya temui kerana ada sahaja perkara yang menghalangnya hingga akhirnya isterinya tidak mahu ada apa-apa kaitan dengan kami. Kini sudah beberapa tahun mereka berpisah dengan permohonan fasakh.

Apa yang tinggal lagi untuk Sudin sebaik dia melangkah keluar dari KEMTA selain dari pulang ke pangkuan keluarganya mungkin.

Kami di Pusat Sokongan Keluarga Tahanan ISA pernah juga sekali menemani seorang isteri tahanan ISA ke Mahkamah Syariah bagi permohonan fasakh juga. Memang ianya sesuatu yang memilukan dan sukar diterima, namun ianya terpaksa berlaku lantaran sifat zalimnya ISA yang tidak tentu dan tidak tahu bilakah seseorang itu akan dibebaskan.

Penderitaan anak-anak yang menunggu dan terus menunggu kepulangan ayah mereka, penderitaan anak-anak lelaki remaja yang terasa beban sebagai ayah harus mereka pikul hingga membuat mereka mempunyai masalah jiwa yang kronik. Ibu-ibu dan ayah yang terus juga menanti kepulangan anak mereka hingga ada yang meninggal dunia tanpa sempat menatap wajah anak-anak mereka.

ISA terus menzalimi tahanan ISA hingga kini sudah 50 tahun usianya.

Setiap kali tibanya Syawal pasti ada tahanan yang dilepaskan, ada keluarga yang bergembira dan bersyukur namun dalam detik ketibaan 1 Ramadan yang lalu kerajaan Malaysia tetap zalim dengan menahan 2 orang rakyat kita dan seorang warga Indonesia....ISA terus menzalimi rakyat Malaysia malah rakyat luar negara juga terus tidak selamat.

Selagi ISA kekal dan selagi pemerintah yang zalim terus berkuasa dengan kezaliman mereka tidak layak menerima ucapan terima kasih dari rakyat mereka sendiri.

No comments: