Saturday, 5 July 2008

Allahyarhamah Adik Aina Mardhiah dalam kenangan

(Allahyarhamah Aina di hujung sekali bertudung hitam....jauh renungannya)
klik gambar untuk lebih jelas

Saya dan suami banyak mengambil gambar-gambar di sekitar aktiviti GMI, tapi memang sukar nak cari gambar adik Aina, kerana Allahyarham jarang mengikuti program bersama GMI kecuali 2 orang adik perempuannya. Kini baru saya tahu dia juga sering melepaskan peluang menziarahi ayahnya di Kamunting bukan hanya atas satu faktor besar iaitu kos yang tidak mampu mereka tanggung, tetapi juga kerana Allahyarham juga sering kurang sehat.

Gambar di atas kebetulan sempat dirakam oleh suami saya ketika di program Candlelight Vigil di Kamunting pada hari Sabtu 7hb Jun 2008. Gambar tersebut dirakamkan ketika kami semua sedang menunggu masa untuk program tersebut dimulakan pada jam 8 malam. Bersama didalam gambar tersebut ialah 3 orang isteri tahanan ISA, 2 orang yang berpurdah dan seorang lagi Sharmila isteri kepada Sanjeev Kumar yang telah diseksa hingga lumpuh. Sharmila duduk membelakangkan kamera berbaju berwarna merah.

Pada program tersebut ramai isteri dan ahli keluarga tahanan ISA yang dapat turut serta kerana kerajaan negeri Selangor telah bermurah hati menyediakan bas untuk perjalanan pergi dan balik manakala kerajaan negeri Perak menyediakan tempat untuk mereka bermalam. Ini ada pertemuan kedua terakhir Aina dan ayahnya kerana lebihkurang dua minggu lepas mereka dapat bertemu sekali lagi di Bukit Aman apabila Shahrial dan beberapa orang tahanan ISA yang berasal dari Indonesia dibawa ke Bukit Aman. Ini adalah menjadi rutin bagi polis cawangan khas untuk membawa mereka untuk 'proses kaunseling' atau apa saja yang mereka suka....

4 comments:

Suharude said...

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas
roh Allahyarhamah Adik Aina Mardhiah.

Anonymous said...

aina.. Ha, rindu banget ngan aina.. semoga aman kat sana.

ummu asiah said...

suharude..

Sama-sama kita do'akan pada keluarga ini dan seluruh keluarga yang dizalimi..moga tidak ada lagi keluarga yang perlu melalui saat yang sedih dan zalim ini..

ummu asiah said...

nur..

Senang hati membaca entry nur tentang Allahyarham Aina...lahir dari keluarga yang beriman..moga kita semua tergolong dalam golongan yang beriman...fokus pada study ...spm coming..good luck..