Friday, 11 July 2008

Hari ini...ishh...ishh...ishhh...

At the moment saya sedang lepak-lepak di Jusco Taman Maluri..jauh kan..tinggal nun di Gombak and merantau jauh ke sini..bukannya sengaja..tapi pagi lagi saya keluar awal untuk hantar van service di Nissan Service centre di Jalan Cheras. Ada indicator light yang keluar and tak mahu hilang2..dah hantar untuk check last 3 weeks, tapi lepas tu keluar lagi. So hari ni datang untuk check lagi.

Seperti biasa kalau ke service centre saya akan bawa notebook sebab ada wireless network di sana..so i don't mind untuk spend hours di sana, rather than balik and i have to spend puluhan ringgit untuk tambang teksi, if nak naik train pun i have to use 2 train, PUTRA LRT, STAR LRT and also rapid KL..isshh tak berbaloi..instead of just stay dekat service centre tu i also sometimes akan jalan sikit and lepak2 di JJ..

Just a few minutes ago, the mechanic called and informed me that one of the sensor tu rosak, the one untuk ekzos kot, kena tukar and will cost us RM380..masuk service charge will be almost RM500...ish..ish...geram and stress betul..dah habis warrantynya for 3 years..which expired on 26th Mei..so after discussing with my husband we decided untuk tidak tukar and let it be rosak macam tu saja..reasonnya..according to the mechanic ianya tidak membahayakan, furthermore van tu dah jadi macam gajah putih in front of our house semenjak harga minyak naik..we only use the van bila balik kampong or jalan jauh the whole family..dok berdebu depan rumah..but still monthly installment kena bayar..ish..ish..

A few weeks ago, we bought a motor..moto kapcai saja..so my husband pakai moto utk pergi kerja..so now i can use the car bila nak kemana2 instead of kena pakai van yang besar sorang2. a 1.4 L car..jimat la jugak tho kadang2 if jalan banyak RM50 habis sebelum habis hari ke 2..ish..ish..tensen everytime indicator minyak dah sampai level2 yg terakhir..apa nak buat..kena isi jugak..ish..ish..ish..

ooppss...dah sampai masa untuk jalan balik ke service centre untuk ambil semula van..but since i dah kat JJ ni...lebih baik spend sikit masa untuk jamu mata..hopefully dapat tahan keinginan yang tak penting..though i have already 'save' RM500 dari terbang ke Tan Chong.

Hopefully we have made the right decision.Amin

.....................................................

Cerita awal pagi...

Pagi tadi lebih kurang jam 7.15am while driving to send my son to school..i received a phone call from my daughter Asma'.

Asma': " Ummi, Asiah ada tak dengan ummi?"

Ummi : "Mana Ada pulak, Asiah kan kat rumah dalam bilik ummi tadi tidor"

Asma' : "Tak ada la ummi"

Ummi: "ada la, pergi la tengok kat bilik ummi"

Asma' : :"okayla ummi"

Lepas beberapa minit bila dah nak sampai ke sekolah anak, received another phone call from a friend who is also our neighbour..satu jalan..rumahnya mungkin selang hampir 20 buah rumah dari rumah kami..mungkin..tak kira betul2..

Kak Ton : "Anti kat mana ni?"

Saya : "on the way hantar ammar ke sekolah, kenapa?"...memang pelik juga dalam hati saya.

Kak Ton: "Ada orang tak kat rumah anti?"

Saya :" Ada, semua ada kat rumah"

Kak Ton : "Ni..Asiah, dia jalan sorang-sorang ke rumah kak ton, menangis kata semua orang tak de kat rumah pergi jogging"

Saya : " Ya Allah...semua orang ada kat rumah..masa saya keluar suami dalam bilik air"

Kak Ton :" oh ye ke...dia ngigau kot"

On the way balik saya passed by rumah kak ton and dari jauh nampak 3 girls sedang berjalan..Asma', Ulfah ( anak kawan yg tumpang tidor di rumah kami) n Asiah dengan baju tidornya"

Memang betul agaknya jangkaan saya dia mengigau sebab dia berjalan ke rumah kak ton tanpa berkasut..pelik bukan..kata-kata Asiah : "Asiah mimpi ulfah kena langgar lori, lepas tu entah apa di akal fikiran Asiah, Asiah bangun tengok bilik Ammar kosong, lampu semua terpasang, ntha apa-apa tah, pas tu kat bilik TV tak de orang, kat bilik air ada bunyi air sikit-sikit. Asiah turun bawah tengok pagar terbuka,pas tu Asiah terus keluar"......

Ya Allah...anak ku Asiah...Alhamdulillah...Allah peliharanya dari segala mala petaka...

8 comments:

littlemuffins said...

Ummu asiah..

hmmm alhamdulillah ada neighbour yg concern..

alhamdulillah.. :)

Neeza Shahril said...

lahai.. sampai cam tu sekali ngigau.. takutnya kalau cam tu kan.. kena kunci rumah la jawabnya..
alhamdulillah tak jadi apa apa kat Asiah..

cikMilah said...

Ishhh, seriau dengar nya. Macam-macam hal anak-anak ni kan...

ummu asiah said...

LM...betul syukur sgt..dok teringat ingat dan cuba bayangkan macamanalah agaknya dia dok berjalan sambil nangis, pakai baju tidor and tak pakai kasut pulak tu... :(

ummu asiah said...

neeza..tu lah kita ni..sometimes careless, sebab dah terlambat atau nak cepat sgt...sampai selalunya kita terlupa ttng safety..

Alhamdulillah...Allah pelihara dia

ummu asiah said...

Kak Cikmilah..

hhmmm...kita mak-mak n ayah-ayah ni kena lebih selalu peka..malang tak berbau..tapi kalau kes macam asiah tu memangla lansung tak dapat nak dijangkakan..Alhamdulillah...waktu siang, kalau malam...lagi la serghiauuu...semoga Allah lindungi anak2 kita

Ummi said...

siannya asiah.. bahaya tu ummi.. kena jaga2 takut lain kali dia ngigau lagi

ummu asiah said...

ummi..

InsyaAllah...moga tak berulang..kena fikir macamana nak tingkatkan unsur2 safety first dalam rumah hingga ke pintu pagar..