Wednesday, 23 July 2008

Just Do It!!!!

Just do it....yes...in relation to berbuat kebaikan especially yang wajib maupun yang sunat...bukannya susah tapi kita yang membuatnya atau memikirkannya menjadi susah...

Especially now..time dah dekat nak Ramadhan...i am sure ramai kaum wanita yang pulun untuk menyelesaikan puasa ganti mereka..selalunya bila time nak berpuasa ganti...mulalah rasa berat...takut letih la dengan aktiviti seharian dan macam macam lagi...at last tangguh sampai last minute yang dah tak boleh ditangguhkan lagi...masa tu mula berfikir kenapa la aku tak buat dari awal...Alhamdulillah nasib baik Allah panjangkan umur..

Sebenarnya tulisan ini lebih mengena kepada diri saya sendiri juga yang gemar juga menangguhkan...apatah lagi tahun lepas saya berada dalam nifas dalam bulan Ramadhan...mengalami miscarriage betul2 sebelum bulan puasa...banyak hari lah perlu digantikan......

Sebab tu lah just do it...bila dah mula berpuasa tak lah rasa terok sangat..Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur dan berikan kesihatan dan kekuatan untuk menunaikan tanggungjawab sebelum terlambat...

Samalah juga dalam ibadat sunat yang lain, baik puasa sunat, solat sunat, pergi ke masjid, bersedekah, pergi ceramah dan lain-lain...just do it...tak perlu nak fikirkan apa orang kata...takut riak...takut habis masa...buat saja...pasti Allah mudahkan dan berikan jalan yang mudah...

Namun saya amat pasti memang lebih ramai di antara kita yang sentiasa mengejar untuk berbuat kebaikan...especially bab berhutang dengan Allah. Sama-sama kita mengerjakan kebaikan, mengajak orang mekakukan kebaikan dan mencegah orang dari melakukan kemaksiatan..ini yang paling sukar mungkin but at least moga ada rasa kebencian dalam hati bila melihat orang melakukan kemungkaran.

4 comments:

Neeza Shahril said...

betul kak.. bab bertangguh ni memang tak elok. tengok neeza ni.. bertangguh2.. dah banyak problem sekarang ni.. ni tak sihat pulak.. lepas ni pasti kena habiskan.. dah tak banyak yang tinggal.. tapi liat sungguh.. syaitan banyak menghasut..

ummu asiah said...

neeza..

tak pe dalam Islam ada kemudahan kalau tak mampu....but still ada la 'dendanya', tapi ingatan utk kita sama-sama..next time tak boleh bertangguh lagi..hopefully bila sampai habis ramadhan yg akan dtg kita sama-sama mengingati utk cepat2 bayar hutang kita..tapi neeza selamat la tahun ni InsyaAllah:))

ZLAA said...

I pun byk hari lagi nak kena qadha posa. Nampak gayanya nak kena bayar fidyah. Any suggestion kat sapa nak byr?

ummu asiah said...

zlaa..

every during ramadhan kami di Pusat Sokongan Keluarga (PSK) Tahanan ISA, memang ada buat collection. Ada yang bayar zakat pada kami dan juga fidyrah which kami akan salurkan pada keluarga tahanan ISA. Kami memang dah rujuk pada ustaz dan ustazah..memang keluarga tahanan ISA adalah layak utk menerima wang zakat dan fidyah. Ada ramai yang memang hidup amat susah. Rasanya tahun ni dah masuk tahun yg ke 7 I buat kerja ni. ALhamdulillah, masa ramadhan dan Syawal ni la rezeki keluarga tahanan ISA ni murah dari biasa. Kadang-kadang dapat banyak kami dapat beri banyak pada setiap keluarga ikut taraf kehidupan mereka. Further info nanti emel.