Tuesday, 8 July 2008

PROTES! PROTES! PROTES!

PROTES!!!!!
ANDA????

Yesss....saya, suami dan anak lelaki turut sama memeriahkan suasana..dengan tujuan utama membantah kenaikan harga minyak..dengan kata lain membantah tindakan pemimpin yang dianggap menzalimi rakyat jelata...juga dengan tujuan untuk menjadi individu yang melengkapkan kiraan jumlah rakyat yang datang pada hari tersebut.


menarik...berbagai ragam..namun semuanya...mood marah dalam merah!!!!

Dari hari Ahad 6-7-08...hingga ke malam ini....8-7-08...berita radio, TV, suratkhabar meriah membuat liputan mengenai event tersebut...apa-apa pun saya telah ada di sana memainkan peranan saya sebagai rakyat yang prihatin dengan apa yang terjadi..

eee...comelnya...anak che gu bard...pun Protes..mestilah..


Kami sekeluarga bertolak dari rumah kami di Gombak pada jam 11 pagi..minum pagi dulu kemudian bertolak..Sudah tentu saya sendiri tidak tahu apa yang patut saya jangkakan akan saya alami pada hari itu..pesanan penganjur...bersedia untuk berada di sana hingga malam...memang kami bersedia..Suasana memang meriah, macam karnival..ada ucapan,nyanyian dan persembahan..ada jualan..




Saudara Pyan dengan puisinya..pok amai..amai..


Sewaktu majlis berhenti rehat di waktu tengahari saya, suami dan anak telah pun berada di luar stadium..duduk sambil bersembang dengan kawan2 yang ditemui..masing-masing beri komen tersendiri tentang program tersebut..jumpa sahabat dari JIM Negeri Selangor..siap bawa hailer..mereka datang secara 'berjemaah'..demi melambangkan kekuatan...berjumpa dengan kakak dari PKR Ampang..sembang isu event pagi tu..tiba-tiba dari jauh datang pula cameraman n reporter Malaysiakini dan Seruan Keadilan...alamak...saya cuba mengelak..tak mau diinterview..sukar juga nak meluahkan rasa hati yang sebenar bila diminta komen tentang event hari tu...tapi saya ungkapkan juga..adalah dalam slot mkini TV interview dengan saya tu..Frankly speaking saya ucapkan..memang moodnya amat berbeza dari demonstrasi dan Protes yang sebelumnya...untuk dapatkan angka satu juta juga memang sukar kerana orang datang dan pergi....tapi saya, suami, anak dan 'anak angkat' kami Wasilah berada di sana hingga ke malam...
Kami sekeluarga duduk sambil lepak-lepak mendengar ceramah dan menonton persembahan..di belakang YB Saifuddin..santai bersama rakyat di tengah padang.


Seronok juga...dengar ceramah, berhibur sedikit dengan persembahan tarian SINGA, puisi DINSMAN...MACAM ORANG GILA..membolehkan semua yang hadir melepaskan perasaan, puisi dari PYAN...juga menarik..pok amai,amai belalang kupu-kupu, turun harga minyak..naik harga getah...entah la macam tu la lebih kurang bunyinya...kami boleh duduk di serata ruamg yang ada...lepak-lepak..makan-makan, minum..sembang dan bertepuk dan menjerit penuh semangat...

Tarian Singa menarik perhatian


Hampir jam 6.30 ptg..saya ajak Wasilah berjalan exercise separuh track, lepas tu saya ajak dia ke tandas bersiap untuk mengambil wuduk untuk mudah solat maghrib nanti..tabik spring pada pihak Stadium..tandas nya bersih berbeza dengan keadaan tandas Staium Malawati...teruk sekali..hingga terpaksa menahan diri dari panggilan alam semulajadi..Waktu inilah kedengaran persembahan ala-ala rock...tiba-tiba anak saya Ammar menalipon dan memberitahu.."Abah ajak balik"...dalam hati saya.."alamak apasal pulak ni"......rupanya suami saya 'protes' sebab rock show tu dibuat diwaktu hampir masuk waktu maghrib...frust, memang frust...tapi ikut la juga..kami berjalan merentasi meja-meja jualan..bertembung dengan 2 sahabat dari JIMKL...both with the name, Zulkifli Ahmad..sorang boss, sorang ustaz..seronok bila jumpa kawan..,masing2 megah berbaju merah..


eee...ni lagi sorang comel sangat..Insyirah Muthanna..cucu saudara kami..cucu YB Saari Sungib..pun PROTES jugak

T-shirt ISA ZALIM-digayakan oleh Wasilah dan dipakai juga oleh Kak Zumrah dan beberapa AJK GMI ke sana

Jalan lagi..perut lapar pulak...banyak gerai kehabisan makanan sebelum mula memasak lagi untuk sesi malam..so..peniaga meraih rezeki dan keuntungan pada malam tersebut...Sampai di satu gerai makan, terserempak dengan Kak Zumrah, Ustaz Badrul dan anak-anaknya, juga mencari makan...Kak Zumrah..'megah' dengan pakaian T-Shirt..ISA ZALIM..way to go Kak Zumrah...isteri bekas tahanan ISA..Ustaz kata dia akan jadi Imam untuk solat Magrib dan Solat Hajat...Alhamdulillah...terbatallah niat kami untuk pulang....sebaliknya meneruskan misi bersama PROTES 678..walau apa pun halangannya...selagi ada yang menyeru kepada yang Maaruf dan mencegah Kemungkaran...Allah hu Akbar....


Wasilah menjadi pengganti dua orang anak perempuan kami yang tak turut serta hari itu..the whole day saya dan Wasilah asyik sebut..'rindu asma' dan asiah'



Saya berpisah dulu dengan suami yang ingin bersedia mengambil wuduk, kemudian mendapat panggilan telefon dari suami yang menceritakan tentang peristiwa 'londeh seluar @ terlondeh seluar" tu...kami missed the event...


Kedengaran dari pembesar suara YB Dr Lo' Lo mengarahkan semua untuk bersedia beramai-ramai untuk solat Magrib dan kedengaran pula alunan merdu Zikir dari Ustaz Badrulamin...selesai solat Magrib dan solat hajat..Dr Lo' Lo memberikan tazkirah kepada muslimat yang mungkin ramai kecewa dengan apa yang berlaku..lebih kurang apa yang disebutkannya ialah..."ini lah medan kita..kita tidak boleh lari dari perjuangan ini...mereka adalah mad'u kita..."

Ustaz Badrul menyampaikan tazkirah sebagai penyembuh semangat kepada yang hadir


Kemudiannya Ustaz Badrul juga memberi tazkirah dengan peringatan yang serupa mengambil iktibar dari keberkatan bulan REJAB...menghayati bulan Rejab..dari huruf Ra..Ba..dan Ja..Bulan RAhmat, bulan Berkat dan bulan JIHAD...inilah jihad kita menentang kemungkaran...bersungguh-sungguh menentang kemungkaran dan istiqamah...jangan lari dari medan pertempuran.....jangan boikot...Allah hu Akbar...

Sesi malam diteruskan dengan ceramah dan kemuncaknya ialah ketibaan DSAI...tanpa ada sebarang perkara yang tidak diingini berlaku....
orang ramai bangun bersemangat bila DSAI tiba..laungan RE-FOR-MA-SI..bergema lagi

Kami bangun untuk pulang sedikit lebih awal......Alhamdulillah..terlepas dari tersekat dek banyakknya kereta yang dipark sepanjang jalan...10.45 malam keluar dari Stadium...balik rumah..singgah cari Nasi Lemak...12 jam di Stadium asyek makan sup...kacang...dan air ais...lapar dan kembung perut....

4 comments:

lm said...

Ummu Asiah..

seronoknya dpt join! saya selalu teringin nak pergi tapi jauh.. huhu!!
mungkin belum rezeki.. reformasi tahun 1998 saya masih lagi student.. selalu jugak tengok2 je dari jauh org berdemo kt Sogo..

apa pun tahniah.. sungguh bangga dgn org ramai yg hadir termasuklah ummu asiah dan kelaurga :=)

ummu asiah said...

LM..stay up..nampaknya kita...

InsyaAllah..bila pindah balik ke sini..boleh join lagi..selagi rakyat dizalimi..selagi tu kita laungkan semangat jihad...

cikMilah said...

Nampak meriah walaupun diwar-warkan di tv mengatakan perhimpunan itu " tidak berjaya".

ummu asiah said...

Kak Cikmilah..

Alhamdulillah..walaupun 'tak berjaya' seperti dilaporkan..namun semangat lawan semua orang di tahap yang tinggi sekali..pantang disebut dan diajak turun ke 'jalanraya' semua bersemangat menjerit 'YA!!!"