Sunday, 16 May 2010

SIBU 4 CHANGE : ANDA MAU RM 5 JUTA???

Oleh kerana tidak bersama mereka yang berada di Sibu maka tidaklah dapat merasa bersama bahang kepanasan di sana. Namun di minit-minit terakhir ini turut sama merasakan bahangnya apabila membaca berita terkini bahawa Najib buat kali ke 3 telah turun ke Sibu. Namun kali ini hingga kepada beberapa jam terakhir. Najib terpaksa membuat janji RM RM RM.

RM 5 juta untuk Rejang. dari Malaysian Insider.

Making a last-minute pitch in a DAP stronghold, he announced an allocation of RM5 million for flood-mitigation projects in Rejang Park.

The announcement came just three hours before the campaign period for the by-election ends.

“I want to make a deal with you. Can we have an understanding or not?” Najib asked some 1,000 people who attended a public rally at the residential area.

“The understanding is quite simple. I help you, you help me,” said the Barisan Nasional (BN) chairman.

“If Robert Lau becomes the MP on Sunday, on Monday I will ask the cheque to be prepared,” Najib told the all-Chinese audience .
"Do we have a deal or not!? We do! You want the RM 5 million, I want Robert Lau to win!.....itulah kata-kata najib.....
Kata Najib lagi "Bila saya datang sini beberapa hari lalu saya rasa macam Chinese New Year..sebab 'I have been giving out ang pows' ".
Hah...tau tak pe wahai Najib....

Fuuuhhhh...macam duit negara ni duit dia jua..... hujan duit betul...tu yang kena luluskan lesen judi...dah janji nak naik gaji kakitangan awam lagi....

Mari sama-sama kita lihat gambar di Ceramah Grand Finale di Sibu. Dikutip dari Twitter pimpinan PR yang berada di sana.


Gambar diambil dari Twitter Shamsul iskandar yang mengatakan bahawa DSAI berucap di hadapan ribuan penduduk Sibu..ada yang menyebutkan hampir 10 ribu yang hadir dan akhirnya mencecah 15 ribu orang.

Calon DAP/PR berucap di hadapan penyokong

Gambar dipetik dari laman berita Malaysian Insider dengan komen bahawa Barisan Nasional terpaksa meggamit rakyat untuk hadir di program ceramahnya dengan menggunakan penari. Ceramah di Rejang Park yang bersebelahan dengan ceramah Grand Finale PR berdekatan Paramount Hotel.

Gambar ini juga diambil dari twitter Shamsul Iskandar dengan komen bahawa Najib Razak dan Taib Mahmud terpaksa membazirkan ribuan ringgit untuk menarik orang ramai hadir ke ceramah BN.

Gambar dari twitter Sibu4change.....Pilihanraya Buat Jalanraya....

Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang turut sama berceramah di Ceramah Grand Finale Sibu.

Pimpinan PR bersama SIBU4 Change.


PRK Sibu : "Jangan lupa undi DAP"-Nik Aziz
Posted by RAKYAT MARHAEN

KOTA BHARU, 15 Mei: Biar pun tinggal beberapa jam lagi lebih 54,000 pengundi di Sibu akan membuang undi, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan mereka jangan lupa mengundi calon DAP.

"Saya minta semua pengundi undi calon DAP. Ini kerana DAP sekarang berada bersama PAS dan KeADILan dalam Pakatan Rakyat.

"Orang PAS dari seluruh negara datang membantu kempen di Sibu biar pun habis duit dan tenaga tak apa asalkan dapat berkhidmat kepada Islam.

"Jadi saya minta rakyat Sarawak di Sibu tolong undi calon Pakatan iaitu DAP. Di mana sahaja ada calon PAS, undi PAS. Kalau tidak ada calon PAS undi calon PKR, dan kalau tidak ada calon PKR undi DAP," katanya di sini.

Pertarungan akhir mempertahankan parlimen Sibu menyaksikan hampir seluruh menteri turun berkempen termasuk di rumah panjang dan kampung Melayu dan Melanau.

Mereka membawa bersama janji-janji pembangunan yang ditabur ke seluruh pelusuk bumi Sibu.

Berdasar kepada gerak kerja tersebut kelihatan Umno dan Barisan Nasional (BN) berdepan suasana sukar untuk mempertahankan kerusi tersebut bagi penggal ke enam.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata, perubahan yang ketara berlaku kepada kepemimpinan DAP sekarang di mana mereka lebih terbuka dan bersikap intelektual.

Menurutnya dahulu DAP tidak mahu mendampingi PAS kerana perjuangan Islam yang dibawa, namun sekarang mereka sudah faham.

"Sekarang pemimpin PAS dan DAP boleh berceramah bersama. Ketika ceramah saya sebut tentang Islam dari aspek ekonomi, sosial dan semua sudut kehidupan berpaksikan Islam.

"Dan alhamdulillah mereka terima. Apa sahaja perkara yang tidak faham mereka tanya kami. Pemimpin DAP sekarang kebanyakan intelektual, berpelajaran dan berfikiran terbuka.

Sekarang ramai pemimpin DAP sebut Assamualaikum," katanya.

Kata beliau situasi itu berlaku sebagaimana Nabi Muhammad saw pernah meminta orang Yahudi berkerjasama dengan orang Islam di Madinah.

Kalau ada musuh yang menentang Yahudi Nabi Muhammad saw akan membantu Yahudi. Dan kalau ada musuh menentang Islam di Madinah Nabi Muhammad meminta Yahudi datang membantu.

Beliau menjelaskan dahulu DAP menentang kerjasama dengan PAS kerana mereka tidak faham Islam.

Kata beliau usahkan DAP, Melayu Umno pun marah kepada PAS kerana memperjuangkan Islam sehingga didakwa boleh menimbulkan pecah belah dan tiada kemajuan.

Menurutnya pemimpin DAP sekarang mendengar sendiri mengenai Islam daripada pemimpin PAS dan tidak lagi terpengaruh tindakan pemimpin Umno memburukkan Islam

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, Islam memberi kebebasan kepada penganut agama lain mengamalkan ajaran mereka.

"Kita hanya terang tentang agama Islam dan kalau mereka tidak mahu terima itu hak mereka. Saya juga banyak menerima kunjungan paderi dan sami datang ke pejabat.

"Malah saya pergi kepada wat Buddha di Tumpat. Saya sebut Tuhan hanya satu ialah Allah. Semua agama melarang perbuatan mungkar seperti judi, zina dan rogol.

"Ini sudah menggambarkan ada titik pertemuan di antara kami dengan agama lain," ujarnya.

Beliau menyifatkan kejayaan besar hasil dakwah di Kelantan apabila orang bukan Islam tidak lagi marah kepada PAS.

No comments: