Saturday, 27 February 2010

Markas PAS Taman Melewar Dalam Kenangan


Ketika era reformasi di tahun 1998 kami bertuah kerana tinggal di Taman Gombak. Bertuah kerana tapak Markaz PAS Taman Melewar meriah dengan pelbagai aktiviti ceramah. Beruntung kerana kami tidak perlu bersesak-sesak mencari tempat meletaka kereta. Bila ada ceramah ada juga kawan yang booking nak park di hadapan rumah kami.

Kiranya waktu ini peniaga-peniaga kecil juga merasa gembira dan bertuah menumpang meningkatkan ekonomi mereka. Berderet gerai-gerai dan warung yang datang dari jauh dan dekat untuk berniaga. Makanan yang pasti ada ialah sup....

Sekitar tahun 2001 kami berpindah pula tinggal di Ampang..aktiviti ceramah dan pelbagai aktiviti lain masih lagi meriah dilaksanakan di sana. Ketika itu juga berbagai program yang berkaitan dengan kempen membebaskan tahanan ISA reformasi 10 diadakan di sana. paling tidak dapat dilupakan ialah Kempen Mogok Lapar yang mengambil masa lebihkurang 10 hari. Markas PAS hampir menjadi rumah ke dua kami ketika itu.

Di akhir tahun 2007 ketika mencari rumah untuk menetap kami bersyukur dapat berpeluang memiliki rumah sekali lagi di kawasan berdekatan Taman Melewar.

Mac 2008, kemenangan besar di pihak Parti Pembangkang, Markaz PAS kembali sunyi...dan akhirnya meriah kembali ketika Pakatan Rakyat ditimpa bertubi-tubi dengan asakan dari kerajaan Barisan Nasional demi untuk menumbangkan kekuatan Pakatan Rakyat. Markaz Tamman Melewar kembali meriah.

Dua gambar di atas ialah suasana ceramah mengenai krisis di Perak..terasa segar kembali.

Markaz PAS juga dijadikan tempat perhentian bagi mereka yang datang dari jauh apabila adanya demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur. Seperti Himpuan PPSMI, BERSIH, PROTES dan juga MANSUH.

Ini adalah gambar-gambar terbaru keadaan Markaz PAS Taman Melewar yang akan bertukar wajah, nama dan kegunaanya.

Markas PAS Taman Melewar jadi Kolej Universiti

Tapi okay juga..mungkin ada peluang untuk saya menyambung pelajaran dalam bidang yang diminati dan berguna untuk masyarakat, Negara dan Agama....dekat sangat dengan rumah....


No comments: