Saturday, 6 March 2010

GST akan miskinkan lagi rakyat Miskin: usaha kesedaran masyarakat

GST atau dalam bahasa Inggeris Goods and Services Tax adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Sebab itulah ia juga dikenali sebagai cukai kepenggunaan (consumption tax). Dalam erti kata yang lain, asasnya jauh lebih luas daripada Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan yang ada sekarang.[link]

Dalam usaha menyedarkan rakyat tentang bebanan yang harus ditanggung sekiranya Cukai GST Goods & Services Tax ini berjaya dilaksanakan, satu aktiviti kesedaran masyarakat telah dijalankan oleh ahli Gabungan PROTES.

Edaran risalah ini bertujuan memberi pendedahan dan maklumat yang tepat mengenai GST yang akan dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Parlimen yang akan bermula pada 15 Mac ini. (sumber harakahdaily).

Dengan usaha ini diharapkan rakyat yang membaca dan mencari maklumat akan mendapat pendedahan mengenai apakah sebenarnya GST dan mengapa kita berkeras untuk menolaknya dan mahu rakyat keseluruhannya bangun sama menolak rancangan ini yang hanya memberikan keuntungan kepada mereka yang punya wang untuk dibelanjakan dan disimpan.

berkumpul membuat perancangan sebelum bertindak dan bergerak.

GST akan miskinkan lagi rakyat rakyat miskin!

GST akan mengakibatkan 80% rakyat Malaysia mengalami penurunan pendapatan dan kualiti hidup. Ia juga akan mengakibatkan jurang antara yang kaya dan miskin menjadi sangat kebar.

Alhamdulillah dalam usaha pengedaran risalah ini secara tidak lansung kita dapat melihat dan mentafsir tentang sikap rakyat mengenai sesuatu isu yang sebenarnya mempunyai kesan yang besar dalam kehidupan rakyat.

Apakah rakyat mengambil tahu, ingin tahu, sudah tahu dan faham atau tidak ambil endah dan ambil pusing.

"Adik ambil risalah ni dan baca. Ianya mengenai GST, cukai tambahan dari kerajaan, semua rakyat akan menanggung cukai jika ianya dilaksanakan".

Dalam usaha melakukan aktiviti mengedarkan risalah kita tidak perlu malu dan segan kerana kita bukannya memaksa orang membeli atau menerima. Kita memberi maklumat dengan percuma. Kalau tidak ada masa membaca pun kerana sedang berjalan atau membeli belah, ambil, lipat dan simpan. Bila punya masa dan masih ingat tentang risalah itu, keluarkan dan baca.


Kita bukan sahaja menyerahkan risalah pada yang menerima, jika ada peluang kita akan cuba terangkan pada mereka, ada juga yang mengambil peluang untuk bertanya, maka mereka yang mengedarkan perlu ada maklumat dan faham terlebih dahulu, agar proses memberi maklumat lebih berkesan.

Kalau ada yang berjalan tanpa sudi untuk memandang kita maka jangan risau atau sedih kerana kita berusaha untuk mendidik, terpulang kepada seseorang, sebab itu mulut perlu ringan untuk menyapa mereka yang lalu lalang dan bukan sekadar menghulur bahan kerana mereka mungkin fikir yang tidak lain dari kita sedang mempromosi jualan dan khidmat.

"Encik, ambillah risalah ni, ada maklumat tentang satu cukai baru yang akan membebankan rakyat. Boleh ambil, lipat dan simpan kalau tak ada masa baca, Terima kasih"...satu contoh sapaan yang digunakan.

Cuaca pada tengahari tersebut memang terlalu amat panas. Dua orang wartawan Harakah dan Harakahdaily turut hadir membuat liputan untuk kemudiannya membantu menyampaikan kepada masyarakat melalui saluran media alternatif.

Alhamdulillah, ada yang terus membaca, maklumlah waktu tersebut adalah waktu sebelum masuknya waktu solat Jumaat dan aktiviti ini dijalankan sekitar kawasan Masjid India. Mereka yang punya masa luang sebelum masuknya waktu solat boleh saja membacanya dan mendapatkan maklumat.

Alhamdulillah usaha pada tengahari sebelum masuk waktu solat Jumaat ini berjaya dilaksanakan. Masih lebih ramai rakyat yang perlu diberikan kesedaran tentang isu ini. Usaha edaran risalah akan terus dijalankan.

No comments: