Tuesday, 16 March 2010

Perut dan Kepala Katak sebenarnya yang akan meletup di mana-mana!!! dan gambar-gambar yang menyakitkan hati!!!

(bila kita search di internet cari maklumat guna kata kunci apa-apa, seronok juga banyak maklumat yang kita boleh dapat dengan hanya beberapa kali klik...saya guna kata kunci Tahanan ISA Nigeria dan terjumpa link iKDN di bawah. bacalah...bunyinya dan nadanya serupa macam pegawai Special Branch cakap saja. "Kalau tak ada ISA negara tak aman, banyak tempat yang akan diletupkan....apa punya statement tah...desperate betul kerajaan nak menegakkan ISA ni sampai terpaksa ambil kenyataan orang yang tergolong dalam orang yang paling tidak diminati ramai dan terbuang....)

pemilik blog yang telah 'bold' kan beberapa ayat.

Temubual Eksklusif Bersama Datuk Ibrahim Ali [link]
Editor iKDN | 24 Februari 10 2:28am

Beliau mempunyai pandangan yang berbeza mengenai ISA. Meskipun dua kali ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Datuk Ibrahim Ali (DIA) melihat penahanan di bawah ISA memberi kebaikan kepada diri beliau. Sila berkongsi pandangan berkaitan ISA ini yang dianggap oleh segelintir dari kita sebagai zalim.

S1 : Kenapa Datuk melihat ISA sebagai pencegahan sedangkan orang lain melihat ISA sebagai tidak berperikemanusiaan?

DIA : Memanglah kalau kita bercakap mengenai demokrasi, hak asasi manusia, kebebasan…tentulah berbagai-bagai tangggapan terhadap ISA diberikan. Apatah lagi bagi orang yang tidak menghargai keamanan, lagilah tidak akan memahami pentingnya ISA sebagai satu instrument pencegahan. Pada saya sebagai bekas tahanan ISA sebanyak dua kali telah memberi saya pengalaman bagaimana untuk saya menghargai pentingnya keamanan untuk sesebuah negara.

Sebenarnya ISA ini bukan undang-undang tapi ianya khusus untuk fokus kepada mereka yang boleh mengugat keamanan negara. Jadi bukan melibatkan semua pihak. Hanya kepada mereka yang memberi ancaman sahaja. Bagi rakyat biasa yang nak hidup aman, nak cari makan, tak minat politik…yang hanya mahu negaranya aman, yang cuma niatnya untuk mencari rezeki, mencari makan, ada pekerjaan, mereka tidak tahu pun apa itu ISA.

ISA ini sebenarnya dibising oleh orang-orang politik. ISA ini memberi isu bagi parti-parti politik. Bagi orang ramai tidak lah sangat. Yang bising-bising ni juga kononnya aktivis-aktivis sosial, yang mengelar diri mereka sebagai pendukung-pendukung demokrasi. Kita kena sedar bahawa ISA adalah untuk pencegahan. Analogi mudah saya ialah seorang pesakit diabetes, tidak baik untuk kesihatan. Maka pencegahannya kita kurangkan gula untuk jaga kesihatan kita. Jadi begitu juga dengan ISA, pencegahan kepada penyakit yang boleh memudaratkan kepada negara.

Ini mungkin dikatakan tidak berperikemanusiaan, hak asasi manusia dan sebagainya tetapi kita kena tahu proses mahkamah mengambil masa dan mahkamah sendiri ada kaedah iaitu mahkamah perlu ada prinsip untuk menjatuhkan sesuatu hukuman. Itu tanpa bukti. Mesti ada bukti yang jelas untuk menyabitkan kesalahan. Proses itu mengambil masa yang lama bila sesuatu kes itu dibawa ke mahkamah. Macam kes Dato’ Seri Anwar mengambil masa kira-kira dua tahun, mengambil segala ruang yang ada untuk menangguh kes untuk dibicarakan. Jadi kalau ada kes-kes yang membabitkan keselamatan negara, kalau proses ini diambil ertinya negara ini akan hancur dululah, baru orang ini dapat dihukum.

Sebab itulah saya menyokong ISA walaupun saya pernah ditahan dibawah ISA sebanyak dua kali. Sekali lagi saya tegaskan ISA diperlukan apatah lagi dalam masa sekarang. Kalau tengok isu-isu yang berlaku sekarang ini dengan isu kalimah Allah, bakar gereja, kepala babi dan juga dengan dunia Internet sekarang ini, dengan facebook, website, penulisan yang macam-macam…yang mudah mencetuskan pergaduhan kerana kita masyarakat berbilang kaum…ISA memang relevan.

Dulu orang tak Nampak. Kini lain…sehinggakan negara lain pun seperti Amerika yang kuat demokrasi/ hak asasi sudah pun ada Internal Security Act, Patriot Act yang juga merupakan tahanan tanpa bicara. Jadi kita tengok macam ISA ini, orang ingatkan hanya digunakan oleh orang politik sahaja tetapi orang tak tahu macam mana ISA digunakan, penjenayah, pengedar dadah, yang buat kad pengenalan palsu, yang buat pasport palsu, mafia dan yang paling bahaya sekali ialah pengganas. Yang cross border line ni, yang menjadi fenomena baru sekarang ini. Sebab itu hotel di Bali kena bom, Hotel J.W. Marriot kena bom di Indonesia, di selatan Thai semua ada masalah. Jadi dimana-mana sekarang ini bom boleh meletup. Orang-orang yang buat salah ini orang-orang yang ada kepakaran. Penjahat-penjahat yang dalam kategori ini dia ada wang, ada connection antarabangsa, ada kepakaran jadi mereka buat sesuatu tapi kalau nak bawa ke mahkamah mungkin tidak ada bukti tapi kita tahu dia buat. Maka perlu menggunakan ISA.

Macam saya semasa ditahan di bawah ISA pada kali pertama (Disember 1974), selama 60 hari saya masuk ISA kemudian saya dihantar ke Kamunting, saya tengok pertuduhan kepada saya. Rupanya dakwaan kepada saya itu adalah di atas tindakan tiga tahun kebelakangan yang dulu. Itulah kaedah ISA di mana operasi keselamatan ini ini mengambil masa yang lama. Pihak berkuasa akan teliti, kaji , risik dan menyiasat sebelum tindakan diambil. Mereka akan pantau dengan siapa kita berkawan, apa yang kita buat, mengapa kita berada di satu-satu tempat itu…semua diteliti dan diekori sebelum tindakan ISA diambil.

Operasi keselamatan ini tidak boleh buat dengan cara terbuka. Contohnya macam kes Jemaah Islamiah yang terlibat dalam gerakan pengganas antarabangsa. Azahari Hussein, Noordin Mat Top, mereka kelihatan macam orang biasa sahaja. Sebelum kegiatan mereka terdedah, polis buat operasi siasatan terlebih dahulu. Polis mengambil masa selama 20 tahun polis membuat penyiasatan. Dalam operasi mereka ini melibatkan ramai orang. Apabila seorang ditangkap kemudian dibawa ke mahkamah. Bila masuk ke mahkamah kes ini menjadi terbuka, the whole operation collapse. Ini juga penting untuk mengugat perosak keamanan negara melalui ISA. Pertama, tidak mengugat operasi keselamatan. Kedua, orang–orang ini orang yang hebat dengan pelbagai kemudahan yang sukar dibukti di mahkamah tetapi tahu dia nak lakukan sesuatu yang boleh mengancam keselamatan negara.

Ini menyebabkan saya melihat ISA sebagai pencegahan yang cukup baik. Dengan mengambil kira perkembangan yang berlaku masa ini lagilah ISA ini sangat relevan. Saya bukan sahaja sokong ISA dikekal, malah cadangan untuk meminda juga saya tidak menyokongnya. Saya sendiri sudah beritahu Menteri Dalam Negeri. Sampai saya cakap kalau pindaan ini ada sesiapa yang tak setuju, then you can go back. Sebab kalau saya atau bapa Menteri Dalam Negeri sekarang ini (Tun Hussein Onn) usahkan nak datang sini untuk bercakap mengenai ISA, nak berbincang dan bersoal jawab begini pun tak boleh.

ISA pada saya terlalu relevan. Pada saya, walaupun saya orang pejuang, saya sokong demokrasi, saya bercakap mengenai kebebasan tetapi pada masa yang sama semua itu kita kena beri pertimbangan juga dari sudut keamanan. Tidak guna kita maju kalau negara kita hancur. Nak keluar rumah pun takut. Takut ancaman bom, peluru sesat dan sebagainya.

S2 : Tapi Datuk pernah menjadi ‘mangsa’ ISA. Jadi bagaimana?

DIA : Dua kali saya kena tahan di bawah ISA. Patutnya pada sesetengah orang kalau kena tahan mestilah memberontakan? Tapi saya berbeza sebab saya menilai semula kenapa saya kena tahan. Ia memberi kebaikan kepada saya. Saya kena jujur. Bila kena musibah, itu mungkin ada hikmahnya. Saya kira itu hikmah. Who am I now? Saya bukanlah hebat sangat tapi ISA la yang membentuk jati diri saya. Saya menilai, bila saya berada dalam tahanan saya menilai.

Macam kursus la. kita dah mula rasai kepentingan keamanan, corruption, atau apa-apa yang boleh mencemar nama baik. Sebab tu boleh fikir, jangan buat perkara itu lagi kerana ia bukan perkara yang baik. Tidak berbaloi keluar daripada ISA tetapi balik buat benda-benda yang kotor. Jadi benda ini always in my mind. Jadi bila dah sampai ke tahap itu lagi saya menghargai kehidupan kita. Ini yang saya dapat daripada ISA.

S3 : Jadi maksud Dato'...orang yang menentang, orang yang tidak menghargai keamanan menyebabkan penentangan mereka kepada ISA?

DIA: Saya tengok sesetengah yang menentang ISA ini, kefahaman mereka kepada kepentingan ISA ini memang ada. Namun atas sebab matlamat politik mereka, mereka menyatakan penentangan. Walhal kalau mereka berpeluang berkuasa suatu hari nanti...saya percaya ISA akan tetap dikekalkan oleh mereka. ISA menjadi gimik politik untuk political mileage. Macam Gerakan Mansuh ISA (GMI) nak mansuhkan ISA, bawa slogan "ISA Zalim". A very general statement. Zalim apa? Bagi orang-orang yang tak faham mengatakan kerajaan zalim, menahan orang tanpa bicara. Orang naïf yang memang tidak faham ISA secara total akan menyahut perjuangan mereka menentang ISA. Mereka menentang berlandaskan emosi. Tapi latar belakang ISA, sejarah keamanan, perlunya ISA...tidak pulak GMI bercerita lanjut. Yang mereka tahu zalim, tahanan tanpa bicara. Pandanglah ISA ini bukan dari kacamata political mileage, lihatlah ia dengan pandangan good citizen untuk melihat negara dalam keamanan.

S4 : Antara persoalan lain yang diungkitkan ialah ISA diwujudkan untuk menangani komunis, sekarang komunis sudah tiada. Dato' berkata pula ISA masih diperlukan kerana dunia berhadapan dengan ancaman dunia baru seperti ancaman melalui Internet dan sebagainya. Pada pandangan Dato' antara keduanya yang manakah lebih berbahaya dan dashyat?

DIA : Bagi saya ancaman sekarang lebih bahaya daripada dulu (komunis) kerana ancaman sekarang merupakan ancaman teknologi. Cross border crime ini cukup sotifikated. Dulu orang nak rompak kita boleh nampak, tetapi sekarang ini kemudahan teknologi yang ada sekarang ini boleh disalah gunakan. Amerika Syarikat yang dulunya menentang undang-undang tanpa bicara for so long and at last they introduce the same law. Tengok Singapura, mana kita pernah dengar street demonstration, kebebasan bersuara, menulis, mengutuk kerajaan, memang kena saman. Tetapi kenapa Singapura tidak mansuhkan ISA sampai sekarang? Sebab Singapura, mereka melihat ISA sebagai pencegahan. Guna psikologilah. Macam kita pasang alarm keselamatan di rumah kita. Kenapa? Sebab kita takut berlaku kecurian di rumah kita. Begitu juga negara kita. Kita perlukan 'alarm' itu. ISA adalah 'alarm' keselamatan kita.

S5 : ISA sebagai 'alarm'?

DIA : Ya...itu hanyalah analogi. Maknanya kalau nak mencuri kat rumah orang...pencuri akan takut kerana ada anjing mahupun alarm. Seperti kalau kita fikir esok nak buat demonstrasi dekat KLCC, teapi bil ateringat ISA kita akan terfikir nasib anak bini kita akibat adari perbuatan kita berdemostrasi tu. Jadi inilah maksud saya. Itu saya punya analogi.


S6 : Berdasarkan pengalaman Dato' sebagai tahanan ISA sebanyak dua kali adakah Dato' punyai keberanian untuk bersemuka dengan rakyat dan menjelaskan matlamat baik ISA itu?

DIA : Saya bersetuju. I' m willing kerana saya cukup faham majoriti rakyat. Kalau ada yang menyokong untuk mansuhkan ISA , sebenarnya mereka tak faham. Mereka tidak dapat menghayati, mengamati why ISA is necessary. Kita dengar orang berucap suruh mansuhkan ISA, parti-parti politik (pembangkang) pula dengan hujah-hujah kenapa perlu dimansuh. Mana ada hujah-hujah ISA tidak boleh dimansuh. Kurang. Sebab itu saya cadangkan RTM, TV3, Astro Awani untuk membangkitkan isu ini. Tapi saya tengok jarang mereka buat perbincangan, diskusi berkait ISA. Saya hairan. Kita nak mendidik rakyat...nak memaklumkan kepada mereka kenapa ISA ini penting. Sebab itu selalu saya berkata security decision cannot be influenced by politic decision.

S7 : Tapi bukankah latarbelakang Dato' juga politik. Jadi bagaimana Dato' dapat memberi jaminan bahawa hujah-hujah Dato' tidak berkepentingan politik sendiri? Bukankah kita selalu mendengar rakyat berkata orang politik ini sama sahaja?

DIA: Ya saya memang ahli politik. Semua orang politik sama tapi akhirnya orang akan menilai apa yang kita cakap. Bila saya bercakap saya akan buktikan substance, dari segi faktanya. Saya selalu bercakap kalau soal keselamatan, buat keputusan keselamatan, jangan dipengaruhi oleh sentimen politk. Security decision is a security decision. Saya nak jadi ahli politik yang bertanggungjawab. Ahli politik yang tidak baling batu sembunyi tangan. Yang profesional. So I must be responsible. Itu sahaja saya punya pendirian walaupun saya orang politik.

S8 : Singapura mengganggap ISA sebagai undang-undang pencegahan tapi masyarakat Malaysia pula mengganggap sebagai tidak berperikemanusian. Jadi bagaimana Singapura mendidik rakyatnya supaya menganggap ISA sebagai pencegahan?

DIA: Mungkin Singapura terlalu pentingkan hal-hal keselamatan. Mungkin cara kita mengendalikan ISA ini dilihat tidak konsisten. Contohnya kita kata ISA perlu untuk pencegahan, kita pun tahan orang. Tapi bila ada desakan dari parti tertentu, kita melepaskan orang itu dari ISA. Rakyat akan pelik. Tindakan yang tidak memberi impak apa yang kita kata undang-undang pencegahan. Maka pandangan orang terhadap ISA dah lari. ISA yang menjadi mangsa sebab rakyat tak faham, rakyat keliru. Parti politik ambil kesempatan untuk menjadikan isu ini sebagai political mileage.

Pihak kerajaan pula kurang memberi penerangan untuk mendidik rakyat tentang kepentingan ISA. Anda tengok ni...dalam suratkhabar, saya pernah menulis dalam Utusan Malaysia bertarikh 25 Januari 2010 bertajuk "Fikirkan Keputusan Keselamatan". Ia adalah salah satu niat saya untuk mendidik. Kita perlu fikirkan keputusan keselamatan sebab keselamatan over right everything. Cubalah berfikir secara rasioanl. Walaupun saya pernah ditahan di bawah ISA, saya masih rasional. Sebab kalau kita rasional, kita boleh kawal emosi kita dan bukan emosi yang kawal kita.

S9 : Bolehkah Datuk berkongsi pengalaman semasa berada dalam tahanan ISA? Sebab macam-macam cerita buruk pasal ISA diperkatakan. Ada yang kata, orang kena tahan akan didera, dibuli dan sebagainya.

DIA: Bila kita kena tahan, kita anggap polis nak siasat sama ada perbuatan kita ada unsur jenayah biasa atau ISA. Jadi apabila kena tahan...jangan kita fikir kita akan diberi hotel bertaraf 5 bintang. Guna logiklah...mana ada orang kena tahan akan diberi hotel 5 bintang. Itu kena guna logik lah sebagai orang tahanan. Apabila kena tahan tidak dinafikan kepenatan bila disiasat. Ia bergantung kepada kerjasama yang diberikan oleh orang kena tahan. Saya tidak ada masalah cuma saya penat dibuatnya. Kadang-kadang kena siasat bermula jam 8 pagi sampai jam 3 pagi keesokan harinya. Kejap penyiasat lain masuk, sekejap lagi orang lain pula masuk. Tapi kita kena terimalah kerana itulah prosesnya. Kita tidak boleh kata itu zalim. Cuma kalau ada tahanan-tahanan yang tidak memberikan kerjasama, itu yang menjadi masalah.

Sebagai contohnya orang jahat, bila polis tanya tak mengaku. Sampai tiga empat hari membuang masa pagawai penyiasat. Kita beri kerjasama tidak akan ada masalah. Macam saya, mudah sahaja. Saya mengambil tanggungjawab. Saya terbuka, bila polis tanya saya, saya mengaku sebab memang saya buat. Yang jadi masalah kita tidak mengaku sedangkan Polis sudah pun mempunyai buktinya. Sesudah 60 hari, kita dibawa ke Kamunting, ke tahanan ISA. Saya ibaratkan Kamunting ini seperti Hotel 3 Bintang. Hotel 3 Bintang pun kena bayar tapi 'hotel 3 bintang' yang ini percuma.

Cuma isunya macam 'burung dalam sangkar'. Dalam sangkar tu macam-macam ada, dah lah di kaki bukit, bilik pun bukan batu tapi kayu, lepas tu ada ruang di mana kita boleh bercucuk tanam. Bila saya duduk sana dulu, saya masak sendiri, saya dapat gaji. Pagi-pagi saya berkebun saya dapat gaji. TV pun ada, wayang gambar seminggu sekali. Makan-makan semua ada. Jika buka marjerin satu tin, baru guna sikit tetapi esok pagi dah dapat marjerin yang baru. Ubat gigi, baru guna sekali lepas tu kita sengaja rosakkan, kita akan diberi yang baru. Tanya Syed Hussein Ali. Layanan baik, cuma tidak ada kebebasan sahaja.

Maknanya kalau kita ada girlfriend, tak boleh bertemu dengan girlfriend. Kalau kita ada isteri, terpaksa berpisah dengan isteri. Itu sahaja la. Yang lain semua ok. Dan saya rasa Kem Tahanan di Malaysia dari segi tahanan tanpa bicara, is the best in the world. Saya bertukar maklumat dengan negara lain dan saya dengar cerita dan saya banding dengan Malaysia, memang we are far better. Betul. How much government spent money on this. Tempat yang hijau, berangin dan sunyi. Dulu semasa saya bebas, saya tidak dapat score A dalam pengajian saya tapi bila ditahan di sini saya dapat berikan tumpuan. Maknanya ISA ini ada kebaikannya. Anggap kita masuk ISA ini seperti berehat la. Kita tengok dari pelbagai sudut dan perspektif.

S10 : Apakah yang menyebabkan Datuk ditangkap dan diberikan ISA?

DIA: Kalau ikut dulu ada dua perkara. Kalau tahun 1974 dulu, saya adalah ketua pemimpin pelajar. Pihak berkuasa kata kelantangan saya mengganggu keselamatan macam seolah-olah berniat menumbangkan Kerajaan dengan cara tidak demokratik. Di mana saya menganjur banyak tunjuk perasaan. Menutup ITM (Kini Universiti Teknologi MARA). Tunjuk perasaan dari Shah Alam sampai ke bangunan Parlimen. Kemudian tiang- tiang lampu di Shah Alam sampai ke Kampung Kerinchi ditumbangkan. 1000 orang lebih kena tangkap. ITM tutup polis pergi kepung. Tangkap menangkap berlaku. Polis tangkap kita, kita tangkap polis. Macam dalam filem tapi itulah yang berlaku.

S11 : Apa yang menyebabkan Dato' menjadi begitu berlawanan sekarang?

DIA: Masa itu muda kot. Bila muda kita mudah buat macam-macam benda. Jadi akhirnya kita kena tahan. Bila kita ditahan kita menilai, membuatkan kita semakin matang. Sebab itu orang kata tengok orang itu masa muda-muda, kalau awak nakal muda-muda, makin tua makin baik. Kalau awak baik muda-muda, tua bahaya… (ketawa)

S12 : Antara Dato' dan Syed Hussein Ali berbeza. Syed Hussein Ali masih lagi tidak bersetuju dengan ISA tetapi Dato' lain. Adakah Dato' telah berjaya 'dipusingkan' pemikiran Dato'?

DIA: Tidak...saya tidak kena pusing. Kalau saya nak kritik saya kritik. Cuma pendapat saya berbeza. Mungkin sebab analogi kot. Macam Syed Hussein latar belakang politik dia adalah penganut socialist. Socialist tu maksud saya komunis. Tapi kalau kita tengok komunis lagi diktator. Kalau dia tuduh saya ni capitalist tapi capitalist saya ialah yang sokong kebebasan. Tapi dia socialist. Cuma saya ingat ini hanyalah isu sahaja untuk dijadikan alasan untuk berlawan.

S13 : Saya rasa ketidak kefahaman kepada pentingnya ISA ini kerana kurangnya pendidikan kepada ISA. Keduanya gambaran ngeri diberikan macam Dato' perkatakan tadi. Jadi apakah cadangan Dato' untuk kerajaan Malaysia?

DIA: Negara kita ini negara majmuk. Sistem politik kita ini berasaskan kaum...UMNO, PAS, DAP dan macam-macam. Kita lihat ada juga dasar-dasar yang boleh menjurus ke arah perpaduan nasional. Kita kata guna bahasa satu aliran. Mereka tak nak guna. DAP menentang, orang Cina menentang untuk kekalkan sekolah vernacular. Jadi oleh kerana usul-usul rakyat ke satu proses integrasi nasional yang kekal pada masa akan datang masih lagi banyak gangguan. Jadi tentulah isu perkauman ini merupakan musuh dan ancaman yang paling utama dalam negara kita. Isu kepentingan kaum dan isu kepentingan agama boleh mencetuskan pergaduhan macam Tragedi 13 Mei.

Di satu pihak mendesak supaya ISA ini dimansuhkan. Jadi kerajaan jika tidak mengikut untuk mansuhkan maka Kerajaan akan menjadi tidak popular. Nanti takut hilang undi. Maka Kerajaan mengambil pilihan untuk meminda. Nampak sangat kerajaan pinda kerana kerajaan nak tambah undi. Terpaksa kompromi dengan keselamatan. Hanya kerana isu ISA ini. Jadi kerajaan pun rasa rimas dan ingin mernaik balik sokongan orang yang menentang maka bersetuju untuk meminda ISA.

Bagaimanapun saya kira yang paling penting kerajaan perlu ada kromprehensif, gerakan penerangan untuk beri rakyat faham betapa pentingnya keselamatan, peranan dan tujuan ISA ini. Kita sedikit hilang kebebasan, 5% of 100% its mean nothing. Maknanya kita dah ada kebebasan teknologi seperti Internet, bercakap dan macam-macam la. Tidak perlu bimbang lagi soal kebebasan peribadi untuk bersuara, untuk berpolitik, nak ceramah pun boleh ceramah. Cuma kena ingat ISA ini bukan untuk menahan orang politik seperti mana yang dikatakan. Pengganas, mafia semua ini juga tertakluk di bawah ISA.

Jadi kena buat program penerangan secara kromprehensif. Bagaimana? Melalui tulisan-tulisan, TV, Radio dan kena kerap. Tidak boleh sekali sekala. Kena selalu buat penerangan khususnya saluran media perdana. Saya lihat perkara ini tidak banyak dibuat. Maka ISA terpaksa lah dipinda. Patutnya sekarang ni setiap minggu keluar topik membicarakan mengenai ISA. Yang setuju yang tak setuju...jemput mereka untuk bercakap, saya pun nak lawan mereka ini.

S14 : Saya nampak gaya Dato' bercakap bercakap macam arwah 'King Ghaz' (Tun Ghazali Shafei).

DIA: Saya lama dengan beliau. Saya banyak mentor. Semua orang saya berkawan dulu.

S15 : Apa kata-kata terakhir Dato' kepada rakyat Malaysia?

DIA: Saya punya humble opinion. Sekali lagi saya ingin mengulangi walaupun saya orang politik, saya nak beritahu di sini saya bercakap mengenai ISA ini saya berpaksi kepada perkataan 'Lillahitaala'. Maknanya saya bercakap dengan ikhlas tanpa apa-apa kepentingan politik. Tidak ada perkara yang lebih baik, yang lebih berharga dalam kehidupan kita selain daripada keamanan. Dan keamanan ini tidak akan datang dengan mudah jika kita tidak sedia untuk berkorban. Sebab kemahuan manusia ini banyak. Macam anak-anak kita yang mahukan kebebasan versi mereka. Kebebasan ini ialah satu perkara yang subjektif.

Hargailah keamanan ini. Sebab tidak ada perkara yang lebih baik dan berguna pada kehidupan melainkan keamanan. Kita bernasib baik di Malaysia ini sebagai sebuah masyarakat dan negara majmuk, selepas 50 tahun merdeka kita hanya mengalami satu tragedi buruk iaitu Tragedi 13 Mei yang mengorbankan banyak darah dan nyawa. Kita lihat di negara-negara lain seperti Pakistan, Afghanistan, Lebanon, Nigeria, di negara-negara Afrika, bahkan di Asia ni pun di Filipina, di Indonesia misalhnya, kita tengok nyawa ni macam tiada harga dan nilai.

Kita mahu kemajuan, kita mahu kesenangan hidup, kita mahu kebahagiaan tetapi kalau kita perolehi semua ini tetapi akhir sekali kita tidak dapat keluar rumah kerana ancaman keselamatan, apa maknanya. Jadi kebebasan 100%, boleh menghilangkan kebebasan 100%. Ertinya, bila terlalu bebas saya takut kita akan hilang kebebasan. Sebab kebebasan yang mutlak ini akan mengundang segala ancaman yang boleh mencetuskan huru-hara yang boleh menggugat keamanan. Jika itu terjadi di manakah lagi demokrasinya. Contohnya, bila dah huru-hara negara diisytihar darurat. Contoh Tragedi 13 Mei, Parlimen dibubarkan. Tidak ada pilihanraya. Di jalanraya penuh dengan polis dan tentera.

Jadi apa maknanya. You cannot have any function. Semua sudah tidak ada masa tu sebab nak keluar rumah pun takut bom meletup. Nak keluar rumah takut peluru sesat datang. Tapi kita bebas daripada perkara ini. Kita jangan lupa ancaman ini datang dari dalam dan luar. Ancaman dalam ialah perkauman. Ancaman luar boleh jadi apa sahaja. Memang ada orang yang mahukan Malaysia ini lumpuh dan mereka akan mendapat faedahnya. Mereka ada agenda tersendiri. Malaysia hendaklah menjadi keutamaan kita. Fikir kepentingan kita dulu. Wasalam.

--team berita ikdn

2 comments:

Anonymous said...

ISA umpama Ibrahim Ali,pinda macamana pun takkan elok,masuk parti manapun akan rosaklah parti tersebut. mansuhkan saja kedua-duanya.

ummu asiah said...

betul3x setuju sangat..kena hapuskan saja...