Tuesday, 23 March 2010

Siapa yang baling batu???? (besar batu tu!!!)

Demi untuk cuba mengaitkan kesalahan OKT-mereka yang ditangkap di hadapan Masjid Ubudiyyah Kuala Kangsar pada 6hb Februari 2009 dalam isu rampasan kuasa kerajaan Negeri Perak pihak pendakwaan membawa berbagai jenis saksi dan bahan bukti,

Seperti yang disebut di dalam entry yang lepas, batu telah dipanggil menjadi saksi, mkenjadi bahan bukti. Batu yang didakwa dibaling kearah kereta 'reserved' Raja Di Hilir. Pemandu kereta Mercedez biru bernombor plet AFT 74, En Zaaba telah dibawa masuk ke kandang saksi untuk memberikan keterangan.

Setiap kali seseorang memberi saksi individu tersebut wajib mengangkat tangan dan membaca sumpah yang berbunyi lebih kurang "Bahawa saya Zaaba......dengan sesuci hati mengatakan yang benar dan tiada yang tidak benar...."

Dalam persaksiannya 'under oath' beliau, En Zaaba selepas ditanya oleh pihak pendakwaraya menceritakan kesahnya.

Pada hari tersebut beliau bertugas sendirian sahaja, tugasnya ialah 'escort' Raja Di Hilir, iring secara rapat. Raja Di Hilir menaiki kereta lain di hadapannya. Tujuan beliau mengiring secara rapat ialah kereta tersebut akan bertindak sebagai kereta gantian sekiranya berlakunya kerosakan.

Apabila ditanya oleh DPP apa yang terjadi, En Zaaba memaklumkan bahawa pada jam 3 petang tiba-tiba di jalan tersebut berlaku sekatan.

Bagi soalan oleh siapakah sekatan itu berlaku beliau menjawab beliau nampak bendera PAS maka beliau mengatakan bahawa penyokong parti PAS yang telah menyekat kenderaan di atas jalan. Beliau menambah adanya PERTEMPURAN dengan FRU (sambil mengusap hidung dan mukanya-body language).

Ingat tak berapa orang soal DPP. "Lebih dari 50 orang la." jawabnya confident.

Apa yang terjadi pada awak soal DPP untuk menambah kesan kepada cerita En Zaaba.

"Bila FRU tembak pemedih mata saya masuk ke dalam kereta, saya tak boleh nampak, masa ada tembakan saya masuk balik ke dalam kereta".

Oleh kerana persoalan yang cuba dibawa oleh pihak pendakwaan ialah tentang cermin kereta yang dipandu oleh En Zaaba telah pecah maka DPP bertanya "Apa yang menyebabkan cermin pecah?"

Jawapan yang tersedia untuk dijawab oleh En Zaaba sudah tentulah "Ada seketul batu masuk ke dalam kereta, batu itu jatuh ke kanan saya, selepas itu laluan di hadapan tiada lagi sekatan, maka saya sudah boleh bergerak", Panjang pula jawapannya tanpa ditanya panjang.

Soalan kompleks yang ditanya oleh DPP ialah "Batu yang masuk ke kereta awak tu awak nampak tak siapa yang baling?"

Justify Full" Asap pemedih mata tebal so tak nampak siapa yang baling."

Persoalannya oleh semua yang hadir kini ialah siapa yang baling batu tu...polis yang ramai pergi lah siasat, memang sah semua 13 orang OKT tidak bersalah membaling batu, En Zaaba tidak melihatnya. Jangan lah buang masa pasal batu tu....mereka dituduh kerana di bawah akta polis kononya mereka gagal patuhi arahan polis untuk bersurai.....

Bersambung kesah batu lagi...tapi kali ni...En Zaaba boleh tangkap nangis nak jawab soalan pihak peguambela yang pakar dan hebat...kami tolong rasa malu dengan jawapan putar belit En Zaaba...apa nak buat "kami makan gaji"...suruh putar belit pun kami ikut saja walau perlu menipu dibawah sumpah!!!!!

No comments: