Friday, 13 February 2009

94:5 Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan

Kadangkala sejak beberapa hari ini saya terfikir....selama ini dengan bantuan sahabat-sahabat yang prihatin khususnya dari GMI, kami membantu keluarga tahanan ISA, saya mendengar masalah mereka, cuba menjadi pendengar yang baik...kalau mereka memerlukan wang kami di Pusat Sokongan Keluarga cuba menyelesaikan keperluan dan permohonan mereka sedaya upaya.
Kini apabila masalah yang ini baru sahaja timbul saya sudah mula resah, gelisah dan sedih...isteri-isteri dan keluaraga tahanan ISA telah melaluinya bertahun lamanya dan belum tentu bilakah akan berakhir.
Entah kenapa saya begitu sedih...sebenarnya saya sedih lebih kepada terharu dengan sokongan dan dorongan dari kawan-kawan jauh dan dekat. Banyak sms dan emel yang diterima.
Petang tadi balik dari sekolah, Asma' pula yang bertanyakan kepada saya.."tadi ummi nangis ye..Asiah kata ummi nangis..nape ummi nangis"..
Asiah pula yang menjawab.."ummi kata sebab Asiah nakal"..
Ummi..."Tak lah...ummi tipu...sebenarnya...ummi terharu..."
Asma'..."terharu tu apa ummi"
Ummi.."ye la..ummi terharu sebab kawan-kawan semua baik-baik tolong do'auntuk ummi dan abah."
Sesungguhnya saya dan suami terharu benar-benar terharu...
Saya kongsikan beberapa emel dan sms yang kami terima...bukan berniat untuk menaikkan diri sendiri dan sombong cuma ingin berkongsi kehangatan ukhhuwwah fillah...
Emel 1.
Salam..
Buat akhi,ana mewakili Karisma Daerah Gombak mengucapkan syabas dan tahniah diatas kegigihan akh melalui ujian Allah ini.
Kami mendoakan moga Allah menguatkan hati akhi sekeluarga buat melalui ujian ini.
Perjuangan kita masih panjang dan akh telah melalui satu ujian lokap dunia untuk melalui ujian2 lain yg lebih mencabar
Kita percaya sebagai dai' dunia adalah medan ujian dan di syurga insyaAllah kita berehat.
Wassalam
Emel 2:
Assalamualaikum wbt,
Perjuangan Bad dan Nashita sekeluarga menjadi peransang kepada kami di Perak. Wanita JIM KK begitu bersemangat mengiringi Nashita semalam. Memerlukan kekuatan dalaman untuk bersama Nashita apatah lagi dikelilingi FRU dan polis. Sudah tentu kekuatan dalaman terserlah pada Bad dan Nashita. Moga Allah swt mengurniakan kepada kita semua untuk terus berjuang dengan BERANI.

Begitu juga sumbangan kewangan bagi meringankan bebanan juga dapat dibuat dalam masa singkat. Infaq sahabat semua yang diterajui oleh Dr. Mokhtar, SU JIM Perak amat saya hargai. Ir Megat menjadi penjamin kedua bagi Sdr. Bad turut bersama walau pun baru balik dari cermah Palestin di PJ dan sampai subuh tersebut.

Sesungguhnya perjuangan Bad dan Nashita bersama rakyat perak di Kuala Kangsar pada 6hb Feb 09 penuh dengan hikmahnya yang hanya Allah swt mengetahuinya.

Yahanis
JIM Perak
Emel 3:
Salam.
Semuga Allah memberi ganjaran kepada enta dan keluarga atas setiap kesukaran yang di hadapi untuk menegahkan yang Hak.

94:5 (Malay) Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
94:6 (Malay) sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
94:7 (Malay) Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,
94:8 (Malay) dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

Ada apa apa ana leh tolong?

Wassalam

ARAH
SHUQAIQ KSA
sms dari Kak Animah Ferrar:
Yeah,Nash, itulah pahit manis perjuangan tulen-yang pahit amatlah pahit, dan yang manis itu terlalu manis. Ketahuilah Allah akan pastikan setiap orang pejuang itu ada penyokong dan pembantunya, kadangkala yang tak sangka sama sekali!
dari teman blogger..
"it's okay to cry yesterday & today. We'll smile tomorrow & thereafter. InsyaAllah"......
dan banyak lagi yang tak sempat dikongsikan....di lain kali InsyaAllah....
Saya menghantar sms ini kepada kawan-kawan.."now i know, I am not strong at all. I cried everytime I received sms and wishes. But now we r laughing our heart out sbb nama bad disebut2 dari bibir ke bibir dari hp ke hp lepas keluar news and papers..kah..kah..kah.."
Kami hanyalah pejuang kerdil.....

No comments: