Sunday, 1 February 2009

"LET US BE FIGHTERS IN OUR OWN SMALL WAY"

Alhamdulillah, semalam 31 hb Januari 2009 telah berlangsung Majlis Malam Suara Kemanusiaan Palestine, sebagai penutup Program Karnival Keamanan Bersamamu Palestine 2009.

Program Karnival tersebut telah mendapat sambutan yang menggalakkan dengan 40 lebih buah kenderaan yang turut berkonvoi. Di sebelah malamnya pula di Dataran Petaling Jaya berhadapan dengan Kompleks Amcorp Mall telah berlansung Malam Suara Kemanusiaan Palestine.


Di bawah saya sertakan luahan hati seorang rakyat Palestine -Australian yang ditulis dan dibacakan oleh Sister Azra dari Complete dalam majlis di sebelah malamnya dan type semula oleh ummuasiah.

Semoga kita diantara golongan yang ingin berada di bumi Palestine dapat mengutip semangat dari kata-kata Sister Lana Mohd.....

"....LET US BE FIGHTERS IN OUR OWN SMALL WAY AND CREATE FIGHTERS AMONG OUR CHILDREN....."

As a young Palestinian-Australian, the Palestinian issue used to be nothing more than a very loud discussion. The issue was a hot and passionate one between my father and his friends every time they met. It made them so angry; they seemed to talk about nothing else. All I recall were words like P.L.O, Yasser Arafat, Yahudieen and Zionists being thrown around. All I knew was Zionists equal evil.

Imagine I knew nothing about history of Palestine. Almost nothing about the atrocities upon the Palestinians. I don’t want my children to be like I was. Totally ignorant of the pain and suffering of our brothers and sisters in Palestine. Do your children know and understand the truth. What are you teaching them about our role in all this? Are we indifferent and so creating indifference in our children?

Now, understanding and knowing the true picture I put my heart in Gaza, I put my heart in Palestine. I visualize my father, at the age of 6, in 1948, in a state of terror, leaving everything behind, being forced to leave his homeland. Let us be fighters in our own small way and cerate fighters among our children. For victory let us all turn to Allah. That’s where hope lies.

As a fellow Palestinian in Australia, now it is definitely personal. I took at their faces and see my face in theirs. I feel a physical and emotional pain. It’s the pain of those whom Allah has made my brothers and sisters in Islam.

FREE, FREE PALESTINE

NASRUN MINALLAH WAFATHUU KARIB

HELP FROM ALLAH, VICTORY IS AT HAND

12 comments:

OO said...

Anak2 tahfiz sekolah kami pun ada ambil bahagian dalam program yang sama semalam di masjid negeri, S.Alam. Rasa ralat jugak kami tak dapat joined semalam. I couldn't agree more with Ms Lana, let us fighters in our own small way and create fighters among our children!

Macam kami pun explain to our kids why we are boycotting meaning we cannot buy certain products yang dulu biasa kita beli, mana yang boleh kita elak kita elak-lah dengan nawaitu "fight in our own way" to show our anger towards what has happened in Gaza.

Memang boycott tu tak akan jadi kudis pada ekonomi Yahudi dan Israel tapi apa attitude kita??

InsyaAllah kalau kita explain pada anak2 sejak kecil mereka akan faham, maksud saya explain in a correct way bukan membabi buta..kenapa perlu kita pertahankan Palestin - sebab mereka umat islam macam kita, then masjidil aqsa merupakan masjid ke-3 yang paling mulia di sisi umat islam, kiblat pertama umat islam palestin adalah negeri kenabian umat islam..perhaps we should also explain why we fight yahudi? kerana bangsa ke? kerana agama mereka? atau kerana apa? Seperti yang telah di terang kan oleh Dr. Yusuf al-qardhawi dalam bukunya BAITUL MAQDIS TANGGUNGJAWAB SETIAP MUSLIM, Hakikat sebenar peperangan kita dgn yahudi adalah kerana mereka telah merampas tanahair umat islam, mengusir penduduk asli dengan besi, api, kekerasan dan darah....sedangkan dalam al-quran telah nyata sifat2 dan perangai yahudi misalnya dalam surah al-baqarah, ali-imran, an-nisa', al-maidah, al-hasyr..

sesungguhnya tipu daya dan pengkhianatan kaum yahudi terhadap kaum muslimin tercatat dalam sejarah dan meninggalkan kesan dan pengaruh mendalam di setiap jiwa umat islam..

Aina@Azila said...

I support ur work Kak UmmuAsiah.. huhuhu dah penutup dah, tapi si lahanat tu dok kacau gak lagi...grrr geramnyer saya.

Neeza Shahril said...

ada orang yang tahu cerita dari tengah2 saja.. kebanyakannya anak2 la.. kita lah kena bagi kesedaran kenapa dan apa yang sebenarnya terjadi.. takut juga diorang dapat impression yang salah..

Alang Atie said...

Salam Makcik...mana gambar kita sepanjang konvoi...best tuuu.....hehe

ummu asiah said...

OO..

ya..teruskan beri kesedaran kpd generasi anak-anak kita agar kekal teguh kuat dalam hati dan fikiran...agar tidak mudah lentur dan hanyut dgn tipu daya kaum yang ingin menghancurkan Islam..

Alhamdulillah..bnyk program kesedaran di sana sini..semoga generasi yang dah tua dan remaja dapat disedarkan dari mimpi yang panjang..

Yes...let us be fighters...

ummu asiah said...

Aina Azila..

Tq for the support..Alhamdulillah...bnyk prog yang teringin diikuti..bila balik rumah terus gedebum jadi sleeping beauty gak..:)

si lahanat tu takkan berhenti selagi manusia lain yang selain dari kaumnya yang mereka anggap sebagai binatang dan boleh dibunuh begitu sahaja hapus...memang dasar jahat dan zalim!!!

ummu asiah said...

Neeza..

betul tu..jangan ikut sekadar ikut emosi saja..mesti penuh kesedaran dan bermaklumat..

tapi anak-anak kecil mudah untuk diberi faham..moga lekat utuh dalam hati dan fikiran mereka...

ummu asiah said...

Alang atie..:))

welcome!!..dah hilang penat..or tak mengerti erti penat dalam perjuangan??..Alhamdulillah..

gambar konvoi tak de lah..kami tak join..frust gak sbb dah berjanji dengan makcik2 wanita JIM Gombak untuk jadi model on d same day as d konvoi...ha..a..jadi model..dah tua tua ni,,pembukaan rasmi kedai 4 sisters shoppe di Taman Gombak Ria..ingat nak join separuh jalan..tapi letih bangat...tidur lena semua...

tunggulah pakcik2 lain yang uploadkan gambar..

Fakhzan Marwan said...

kak...

best nya...tak sabar nak balik msia and involve with this kind of activities....kak...tukar topic jap yer..dengar2 ADUN PKR kat perak dah lompat ke BN..betoi kah? aduhai..kene tukar menteri besar perak kah??

saya ini anak jati perak kak...huhuhu

ummu asiah said...

fakhzan..

begitulah adanya..cuma yg tak di hebohkan ialah mereka ni telah hilang lesap sejak 26 hb januari lagi..ke mana gerangannya tiada siapa tahu cuma mungkin org no 2 dlm negara saja yg tahu...sbb dia dok sebuk kata lei ramai lagi yang akan melompat parti ke BN..entahlah but it just shows that they are desperate and tak tahu nak cakap apa...gerrraammm...tak pe...rakyat semakin pandai...bijak menilai...we will not go down!!!!!

ummu asiah said...

fakhzan..

baru baca dlm mkini news...

Jamaluddin: Saya tidak letak jawatan

Bagaimanapun, pengumuman speaker mengenai peletakan jawatan kedua-dua Adun PKR itu dipertikaikan, sekurang-kurangnya oleh Jamaluddin.

Menurut laporan The Star Online, Jamaluddin dilaporkan menafikan yang beliau telah meletakkan jawatan sebagai Adun. Beliau juga mencabar kesahihan surat peletakan jawatannya itu.

Sebaliknya, kata beliau, ia merupakan surat tidak bertarikh yang mana beliau dan enam lagi Adun PKR diminta tandatangani pada Mac tahun lalu.

Katanya, surat itu hanyalah satu ikrar taat setia, yang menyatakan jika mereka (Adun) keluar dari PKR, maka mereka akan secara automatik mengosongkan kerusi masing-masing.

"Saya masih Adun Behrang," Jamaluddin dipetik sebagai berkata.

Oleh itu, katanya, beliau dan Osman masih Adun PKR dan tidak pernah menyatakan hasrat untuk meninggalkan parti itu atau menjadi wakil bebas, atau hendak menyertai Umno, lapor Bernama.

Ini merupakan kali pertama beliau memperjelaskan keadaan sejak dilaporkan hilang lima hari lalu, di tengah-tengah spekulasi yang mereka menyertai BN.

Jamaluddin juga berkata, beliau mengambil cuti sakit sejak hari Rabu, dan menafikan beliau hilang.

Fakhzan Marwan said...

owh ya ka,

tapi dalam blog anwar ibrahim , beliau mengesahkan perletakan jawatan ini? adoiiii....tak paham saya....huhuhuhu