Thursday, 26 February 2009

GGGEERRRRAAAMMMMM!!!!!!!!

I am damn mad...I am so sad..depressed...I hate the BN government so much...they made our life sooo miserable..on the other hand the leaders are living happily ever after...but just in this world..and not the next...unless you repent...bertaubat...taubat nasuha..mohon ampun kepada rakyat yang anda telah zalimi....but our future is not in your hands....yours are...we are the rakyat....we have the power..we have shown..we have proved our power in the last General Election PRU12 and in the latest Pilihan Raya Kecil...

Cakap tak serupa bikin..kununnya apa-apa yang dibuat dengan mengambil kira hal rakyat, tidak akan menyusahkan rakyat...tak menyusahkan apa...naik harga barang...tak menyusahkan rakyat?????....naik harga minyak bukan main banyak..tak menyusahkan rakyat..turunkan harga sedikit sahaja..sudah berkira...come 31st March..rebet tunai akan ditarik balik...kununnya tak mendapat sambutan dari rakyat...poooorah...rakyat yang kaya raya mungkinla...bagi kami yang paling senang pun kais sebulan makan untuk 3 minggu..memang nak sangat rebet RM650 tu..bolehla cover balik bayar sikit insurans...ishhh...memang geram..

Want to know why I am damn mad????

Read below...thanks to the other bloggers who have highlited about this issue in their blog. I first read it here...


Kadar tol 5 lebuhraya naik Ahad ini
Feb 26, 09 11:42am

Kadar tol bagi lima lebuhraya, termasuk Lebuhraya Utara Selatan (Plus) naik sebanyak 5 peratus mulai 1 Mac ini.

Empat lagi leburaya ialah Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh), Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE).

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kerja Raya Datuk Ir Mohamad Zin Mohamad.
Kadar kenaikan tol terbabit adalah seperti berikut:

Lebuhraya Utara-Selatan (Plus): Kadar kenaikan tol untuk sistem kutipan tol tertutup Plus dinaikkan 0.68 sen sekilometer bagi kereta. Bagaimanapun, kenaikan ini tidak membabitkan tol di Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Tambak Johor dan Bangunan Sultan Iskandar.

Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (Sprint). Plaza tol Pantai: naik 50 sen dari RM1.50 kepada RM2 (naik 33) dan Plaza tol Damansara: naik 30 sen dari RM1 kepada RM1.30 (naik 30%).

Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh)(Lebuhraya E12): Kadar tol dinaikkan sebanyak 50 sen bagi kereta - dari RM1.50 hingga RM2 (naik 33%).

Kadar tol Lebuhraya Sungai Besi (Besraya): Kadar tol dinaikkan sebanyak 10 sen bagi kereta - dari RM1.30 kepada RM1.40 (naik 7.7%). Bayaran hanya dibuat di Plaza Tol Mines kerana Tol Salak Selatan Jaya telah ditutup mulai semalam.

Lebuhraya Baru Pantai (NPE): Kadar tol dinaikkan sebanyak 40 sen bagi kereta - dari RM1.60 kepada RM2 (naik 25%).

Dalam kenyataannya, Mohd Zin menyifatkan kenaikan kadar tol baru itu sebagai sangat kecil.(ptuiiihhh..ptuiiihhh....ish..memangla kecik weiii..lima kupang, tiga kupang sorang...tapi hangpa tak tau..kalau dalam saghi tu dok kena lalu banyak punya tol..beghapa kami nak kena bayaq..dalam sebulan pulak????...hangpa dengan kroni hangpa jugak yang syiiooqq dok kumpoi untung banyak...ptuiiihh...ptuiiihhh..)
Mohd Zin berkata, sebenarnya kadar tol di lebuhraya Plus, Sprint dan Akleh sepatutnya dinaikkan pada 1 Januari 2008, tetapi telah ditangguhkan kepada 28 Februari lalu."Berikutan penangguhan itu, kerajaan terpaksa membayar pampasan berjumlah RM245 juta, iaitu RM177 juta kepada Plus, RM38 kepada Sprint dan RM30 juta kepada Akleh," katanya....(padan muka kau..sapa sughuh buat perjanjian..ke..apa..ke bende ke..kerugian rakyat tak mau ambik tau ka???)))
Menurut Mohd Zin lagi, kenaikan kadar tol itu tidak seharusnya dilihat sebagai membebankan kerana mutu dan kualiti lebuhraya berkenaan terjamin, selain menjadi laluan altenatif di kawasan berkenaan.Kewujudan lebuhraya berkenaan juga, katanya, telah membawa rahmat kepada rakyat dan negara, dengan menggalakkan pembangunan, perumahan, perniagaan dan juga meningkatkan sosio-ekonomi penduduk sekitar....(boleh ke nak menyumpah kata shiiitttt...kat sini ha...that's your job la...to provide the rakyat with excellent facilities....apa pulak rakyat kena bayar...)

11 comments:

Aina@Azila said...

Sabar kak, sabar kak, jangan geram, Bila Kak N geram, hujan satu KL.. wakakaka..oppss gurau jer kak, saja nak calm down akak, jgn marah yer.

Tapi memang laa, perjanjian tu berat sebelah. AKLEH naik... tak puas hati betul!!! semakin jem laa Ampang.

ummu asiah said...

aina..

he..he..puas hati la pulak rasanya lepas geram ni..

tu untungnya ada blog lepas kegeraman..tak la berkurung dalam kepala..buat jadi migren la pulak..

AKLEH tu selalu kita nak guna..depa nak bagi kita senang, tak bagi jem kununnya..tapi susahkan kita balik..ish..ishh..

Aku oku! said...

itulah gunanya blog, apa nak buat kita ni manusia biasa yg ada perasaan.

ni ada satu cerita kelakar yg boleh di buat panduan. he he he....

kalau akak nak tahu kereta kami dah 2th roadtax mati. masa pilihanraya ijok tulah roadtax tu mati. selamba aje kami pi berkempen kalau kena tahan masak dibuatnya.

Alhamdulillah sehingga hari ini tak pernah lagi kena tahan. Semoga Allah melindungi kami.

ummu asiah said...

sham..

woooiiitt...itu dah keberanian tahap tinggi tu..kami ni kalau buat mcm tu..kena ada road block memang berpeluh jugak..

2 minggu lepas akak kena saman DBKL kat selayang sbb tak bayar parking..mana la tau dah kena byr parking. bln lepas pi situ blm ada lagi..tup..tup kena saman, bkn nya 10 ghinggit..seghatuih ghinggit wooo...memang angin la..hmm..baik sgt, tadi pi la nak bayar saman tu kat cwngan..dia kata if bayaq kat situ kena bayaq penuh tapi if pi HQ dpt half..so balikla dgn niat eson nak pi HQ..tup2 dpt mel dari kwn yg 'melawan' and tak bayaq..tak dak tindakan pun...so dah dapat idea nak 'buat jahat' jugak....ye...ye..selamatkan wang anda...

Aku oku! said...

kak n,

susu ngan ubat anak lagi penting. bukan saja2 tau. itu aje pilihan yg ada. kalau ada bajet mesti pi hidupkan. maut jgn di tempah....

Abang Long said...

Semua orang sedang berapi kemarahan sekarang ini.

Wahai Puan Ummuasiah. Lari tajuk sedikit.

Nama Puan telah dipaparkan dalam Blog Abang Long.

Mohon dijawab sejujurnya. Sekadar untuk bersantai sebentar.

TERIMA KASIH

Neeza Shahril said...

neeza tahu kita tak boleh compare dengan arab saudi sebab saudi banyak minyak.. kaya. Tapi kan, mereka tiada tol, tiada incometax, tioada road tax, jalanraya 3 lane.. pembangunan negara mereka tak guna duit rakyat pun.. sedangkan di malaysia, ada income tax, ada road tax, jalanraya kecik.. tol banyak.. tak faham lah kadang2.. mana pergi duit income tax, road tax tu.. tol pulak banyak nak mampus.. haaa.. kan dah keluar.. betul la menyusahkan rakyat.. camana nak jawab kat akhirat esok mereka ni..

ummu asiah said...

sham..

faham sgt..teringat mas dok di australia dulu..setiap anak akan dapat benefitnya..

bnyk negara mcm tu..tengok info dari sahabat kita kat arab saudi sana..tak ambik balik pun duit rakyat..mmg la depa kaya..tapi msia pun kaya cuma pemimpin dia saja buta perut dan hati!!!

teruskan perjuangan kita...buat malam ni saja kita dah berjaya!!!!..Alhamdulillah...Allah hu Akbar..

Allah sentiasa mendengar do'a hambaNya yang dizalimi..

Terasa juga perjuangan kita di alam maya ini...

ummu asiah said...

Abg Long..

Alhamdulillah Allah mendengar rintihan kita..harap2 Pak Lah bikin serupa cakap jgn esok orang yg dah tak sabar nak jadi PM tu buat cerita lain pulak..memang ternyatala orang tu gila meroyankan duit rakyat..

saya dah jawab di blog abg long..

ummu asiah said...

neeza..

best kan...kalau mcm tu..tenang jiwa dan perasaan..

tak pa..jom kita pakat menyumpah...orang yang dizalimi boleh menyumpah orang yang zalim..tak salah....selagi mereka tak berubah dan bertaubat..

jgn ikut pendapat mufti Wilayah Persekutuan dan Perak...tak boleh lawan Sultan dan pemerintah...ada ka pulak..kalau melanggar syariat dan zalim pun kena ikut ke...ish memang meluap betul marah ni..

hamdan al-kandahlawi said...

nape marah sgt ni..Nabi bgtau..."la Taghdhob" 3 kali...jgn marah..jgn marah..jgn marah..bole marah bile krn Allah..

tp ummu..bhsanya bole lembutkan skit kut..kan ummu seorg ibu~

all d best ummu