Saturday, 12 December 2009

Perlembagaan oh Perlembagaan..KRISIS PERAK

Jurufoto: Abah Asiah

Perlembagaan Malaysia...kita sebagai rakyat Malaysia telah diajar dan di asuh sejak dari kecil untuk mematuhi segala undang-undang dan perlembagaan yang diwujudkan di dalam negara.


Kedaulatan Undang-Undang
Keluhuran Perlembagaan

Menarik....ketika ingin membuat catatan di entry bergambar mengenai Forum Rakyat yang baru diadakan di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya pada Rabu 9 Disember yang lepas, saya cuba mencari bahan di bawah tajuk Rukun Negara dan terjumpa laman ini...Nak Menurut Biar Berakal...betul tajuknya...cubalah baca...ada tajuk mengenai ISA dan sudah tentu mengenai kenapa ia diperlukan dan juga mengenai Rukun Negara...Saya salinkan di bawah:

RUKUN NEGARA.

LATAR BELAKANG Sebelum Rukun Negara diperkenalkan, telah berlaku rusuhan antara kaum pada 13 Mei 1969. Ketenteraman negara telah terjejas akibat kejadian itu. MAGERAN (Majlis Gerakan Negara) telah mengambil alih pentadbiran negara. MAGERAN telah menubuhkan Majlis Perundingan Negara (MPN) untuk membincangkan dan menilai isu perpaduan Negara. MPN telah memperkenalkan ideologi negara iaitu Rukun Negara.

MATLAMAT DAN PRINSIP RUKUN NEGARA.
Matlamat Rukun Negara -

mengukuhkan perpaduan. memelihara corak hidup demokratik. mencipta sebuah masyarakat yang adil. Menjamin sikap liberal terhadap tradisi kebudayaan yang pelbagai. membina masyarakat progresif yang akan menggunakan sains dan teknologi.

........................................................................................................

Tetapi apa yang ingin saya kongsi kali ini merujuk kepada majlis Forum Rakyat yang telah diadakkan iaitu "Ke arah mana PERLEMBAGAAN: Natijah daripada Krisis Perak"...

Ini lagi menarik kerana dalam kita disogokkan dengan perlunya kita mendaulatkan undang-undang dan meluhurkan perlembagaan namun bila ianya isu yang berkaitan kehendak rakyat yang inginkan keadilan, pemerintah sendiri yang mengenepikan undang-undang dan menolak perlembagaan mengikut kehendak dan neraca mereka.

Ahli Forum jemputan yang pertama sudah tentulah Menteri Besar Pilihan Rakyat se Malaysia sendiri Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin. Sudah tentu beliau menceritakan tentang pengalaman yang berlaku di Perak kesah bagaimana ianya semua mula terjadi sehingga kepada episod "Patik Mohon SEMBAH DERHAKA" yang kemudiannya diputarbelitkan oleh pemimpin negara melalui media arus perdana. Baca di sini.

Panelis kedua ialah seorang yang tidak asing lagi dalam isu-isu perlembagaan ini, beliau adalah Professor Dato' Shad Saleem Farouqi. Beliau menyentuh mengenai banyak perkara yang berkaitan dengan isu-isu krisis di Perak. Mengenai ordinan darurat yang ternyata menzalimi rakyat terutama sekali mereka yang melawan kerajaan yang ada.

Nama saja kita sebuah negara yang merdeka namun kita masih dijajah dengan pelbagai akta yang zalim termasuk akta ISA, OSA dan Ordinan Darurat ini sendiri. Saya memetik dari Merdeka Review yang menulis seperti di bawah:

"Saya rasa polis dan Peguam Negara suka akta darurat ini, kerana lebih mudah dan senang untuk mereka," katanya sambil memberi contoh bagaimanan bekas Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim didakwa di bawah Ordinan Darurat bagi kesalahan menyalahgunakan kedudukan, yang lebih mudah untuk kerajaan.

Untuk bacaan lanjut klik di sini, MerdekaReview.com.

Beliau juga menyatakan bahawa tidak ada salahnya dan dibolehkan untuk menyaman-melawan Raja-raja dan Sultan seperti yang berlaku di dalam kes Karpal Singh.

Prof Shad juga bersetuju bahawa mesyuarat DUN Perak yang diadakan di bawah pokok adalah sah dan boleh dilaksanakan di mana-mana sahaja dengan memberikan contoh sidang DUN Pulau Pinang yang berjalan di USM kerana bangunan DUN Pulau Pinang di dalam proses pengubahsuaian.
Namun satu hal yang beliau tidak bersetuju ialah tindakan Speaker Perak yang menggantung 9 orang ADUN BN. Katanya tindakan itu adalah tidak wajar.

Prof Shad ada menyebut bahawa tindakan Tuanku Sultan Perak yang tidak menerima permohonan Dato'Seri Nizar untuk membubarkan DUN ada kewajarannya sekiranya Tuanku Sultan mengambil kira tentang 'jumlah bilangan' ADUN apabila diambil kira 3 orang ADUN lompat parti.

Di bawah adalah petikan dari Malaysiakini.

He also said that Sultan Azlan Shah's decision not to dissolve the state assembly was "morally questionable, politically controversial but legally it had some basis".

"In 2008, the Pakatan government holds a 31-28 plurality but in 2009, the Sultan might have thought it was a reversal, with BN holding a 31-28 plurality. "

'All about numbers'

Shad said that sadly politics in parliamentary democracies were not about morality but "about numbers".

"I am sad PKR has lost the numbers to hoppers," he noted.

Relying on Perak constitution Article 63 to 64, Shad said the sultan could have referred the following matters to the Federal Court:

* The legality of the open dated resignation letters (of the three state assemblypersons who choose to be independent),
* The conflicting views of the Speaker and,
* The function and viability of elections.

Panelis yang ke tiga pula ialah seorang peguam veteran, Tommy Thomas juga dari Majlis Peguam Malaysia yang juga peguam yang mewakili Speaker DUN Perak YB Sivakumar.

Anda boleh membaca lanjut di sini.

Saudara Andrew Khoo moderator dalam majlis forum tersebut juga dari Bar Council.Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam Malaysia.Profesor Kevin Tan yang berasal dari Singapura sepatutnya adalah salah seorang ahli panel dalam majlis Forum ini namun seperti yang di sebut oleh Sdra Andrew Khoo, kerajaan Malaysia melalui PDRM telah meletakkan 'road block' bagi menghalang 'kemasukan maklumat dan idea' dari beliau yang sudah pasti pakar dalam bidang undang-undang dan perlembagaan. Alasan yang diberikan ialah kerana dia bukan warganegara Malaysia.

Beliau tetap datang dan duduk bersama sidang hadirin. Ketika sesi soal jawab ada penonton yang mencadangkan agar beliau bangun memberikan pendapat dari kerusi peserta Forum.

Untuk membolehkan beliau menjadi ahli panelis penganjur perlu memohon visa khusus untuk ini iaitu Pas Ikhtisas, pas yang sama yang diperlukan sekiranya hendak membawa masuk artis dari luar negara membuat persembahan di dalam negara....menarik dan sungguh double standard...baca di sini.

Walaupun ada kalanya panelis berbeza pendapat dalam beberapa isu, namun kesimpulannya kesemua mereka yang pakar dan sering dirujuk ini bersetuju bahawa untuk menyelesaikan isu yang besar ini ialah dengan memulangkan semula kepada rakyat untuk memilih siapkah yang mereka ingini untuk memerintah dan mentadbir..mereka yang memilih dahulu di PRU 12 maka Rakyat Perak jugalah yang berhak membuat penilaian dan pemilihan semula ...

Hakikatnya BUBAR DUN adalah satu-satunya cara yang terbaik!!!!

SB>>>saya yakin mereka ini SB yang buat 'intipan'...kenapa??? kerana mereka duduk dalam gelap...buat rakaman jauh di belakang sekali dihujung sekali...kalau nak buat rakaman duduklah dan ambil posisi di hadapan sekali....SB oh SB!!!! Tak perlu buat intipan pun...memang open to all...rakaman pun ada dibuat secara lansung......di sini.

No comments: