Wednesday, 28 April 2010

"Hentikanlah kezaliman ini" Tegakkanlah keadilan.

Saya menulis dari dalam Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar. Seorang lagi saksi polis sedang memberi keterangan...lantak kau lah apa yang kau nak cakap...

Kes Aminulrasyid berumur 14 tahun dibunuh dengan kejam oleh polis dengan ditembak di kepala benar-benar membangkitkan kemarahan rakyat.

Polis terus bermaharalela. Memang polis sudah jadi Raja Di Malaysia. Nazri Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri sendiri pernah mengatakan begitu kepada saya dan seorang isteri tahanan ISA ketika kami berkunjung ke pejabatnya beberapa tahun yang lepas.

Mohon maaf wahai polis anda sendiri yang menyebabkan diri anda dan profession anda dikecam dengan teruk sekali.

Kezaliman polis yang menimpa keluarga Aminulrasyid sudah tentu terlalu berat untuk keluarganya.

Dalam kes Aminulrasyid dan Norizan polis 'trigger happy' menembak.

Suami saya digari dan dibawa ke Mahkamah Kuala Kangsar sehari selepas ditangkap.
.
Hari ini juga hati saya menjadi lebih sakit juga dengan sikap 'trigger happy' polis dalam menangkap orang awam. Sesuka hati menangkap untuk memuaskan hati penguasanya. Dan kami terus menerus menjadi mangsanya.
Justify Full
Geram dan sakit hati ini, tetapi inilah jalan perjuangan yang telah kami sendiri pilih untuk melaluinya.

Suami saya menghadapi dan perlu menjalani perbicaraan kes yang dipanggil polis "ops bubar dun perak'. Dutangkap pada 6 hb Februari 2009. Kes berjalan dengan pantas kerana kami yakin Hakim dan Mahkamah mendapat tekanan untuk segera menyelesaikan kes ini.

Bagaikan "nak luruh jantung" dibuatnya bila peguam memaklumkan Hakim dah tetapkan tarikh2 untuk kes ini di bulan Mei dan Jun. 11,12,13 Mei. 18,19 Mei. 26,27 Mei. 7 hari dalam bulan Mei. 9,10 Jun. 22,24 Jun 4 hari di bulan Jun...Ya Allah permudahkanlah urusan kami dan kuatkanlah semangat kami.

8 hari kes berjalan di bulan Mac dan 3 hari di bulan Januari yang lalu....22 hari semuanya....tiada lagi cuti untuk anak-anak dan keluarga di kampung. Apa alasan yang harus diberi pada majikan...boleh difikirkan untuk mengambil 'unpaid leave' yang bermakan tiada gaji dan memberi kesan kepada performance kerja...namun inilah jalan yang telah kami pilih. Inilah ujian untuk kita yang ingin tegakkan keadilan dan menghapuskan kezaliman.


Anak kedua kami berbaju lokap berwarna oren ditangkap bersama anak tahanan ISA di Himpunan Aman Mansuh ISA bersama saya dan isteri tahanan ISA.

.Anak bongsu kami Asiah sudah biasa menghabiskan waktunya di dalam mahkamah bersama kami....


6 comments:

Anonymous said...

Ya Allah ... Permudahkanlah urusan hamba2 Mu ini ...

ummu asiah said...

Saudari Honey..

Moga Allah permudahkan segala urusan kita.

Terima kasih banyak-banyak.

Anonymous said...

Gombak di mana yerr ??

ummu asiah said...

tinggal di gombak juga ke??

Taman Greenwood Indah..berdekatan dengan Markaz PAS Taman Melewar. :)

RubyIsma said...

x boleh jadi ni...kene bgth kat sultan ni...polis mengatasi kuasa raja =) daulat tuanku...

Anonymous said...

Saya di Gombak Setia ...