Thursday, 22 April 2010

Penting untuk semua Pengundi Hulu Selangor..Jangan biarkan hak anda dinafikan!!!

Sejak hari pertama pada hari penamaan calon Pengarah Strategik Pilihanraya PKR Fuziah Salleh telah mendedahkan bahawa 14,000 orang pengundi berdaftar telah dipimdahkan tempat pengundi mereka.


Kemungkinan yang dirasakan ialah memang SPR sengaja melakukan perkara ini bagi menimbulkan kekecohan pada hari mengundi nanti.

Setelah pendedahan ini dilakukan SPR dengan selambanya mengatakan bahawa mereka terlupa untuk memaklumkan pada para pengundi dan meminta para pengundi untuk menyemak status tempat pengundian mereka.

Semalam 21hb April satu sidang media bersama antara calon dan YB Fuziah Salleh telah diadakan bagi menerangkan tentang keadaan ini.

YB Fuziah telah membuat dua usul mengenai perkara ini di Parlimen tetapi seperti biasa kedua-dua usul ini telah tidak diterima.

YB Fuziah menyatakan bahawa SPR dalam keadaan 'denial' dan tidak menjawab persoalan ini. SPR seperti yang sering didakwa ialah komponen parti Barisan Nasional tidak bebas dalam menguruskan Pilihanraya.

Maka rayuan dibuat pada para pengundi untuk mengambil tanggungjawab mereka untuk menyemak status tempat mengundi mereka. SPR tidak boleh menafikan hak mereka untuk mengundi dengan mudah.

Dengan itu satu talian hotline telah disediakan khusus untuk pengundi luar menyemak status mereka.

dari blog zorro-unmasked

Ketika menjalankan tugas menyemak status pengundi di Pusat Media, kebanyakan mereka yang datang ialah dari kaum Cina, dan kebanyakan mereka yang menyemak didapati pusat mengundi mereka telah bertukar dari tempat mengundi mereka sejak bertahun-tahun yang lalu.

YB Fuziah juga mendedahkan pendedahan terkini bahwa satu kawasan iaitu Kampong Tanjong telah dibuang oleh SPR dari Parlimen Hulu Selangor dan ditukar ke Parlimen Selayang. Penasehat undang-undang SPR juga tidak dapat memberikan penjelasan mengenai perkara ini.

Kampong Tanjong adalah kawasan yang dimenangi oleh PR dalam pilihanraya umum yang lalu.

"My enemy is BN".....itulah ungkapan YB Fuziah Salleh dalam persoalan dari media bagaimana untuk menangani kerenah SPR yang ternyata tidak adil dan berwibawa.

Sila semak nama anda dalam daftar pemilih berikut:

SEMAKAN DAFTAR PEMILIH PILIHAN RAYA KECIL P094 HULU SELANGOR: http://daftarj.spr.gov.my/prkp094/prayakecil.aspx

Atau

Semak melalui SMS dengan menaip: SPR SEMAKNO IC
Contoh: SPR SEMAK 730119105649
Hantar ke: 15888

No comments: