Sunday, 31 January 2010

Bongkar Kezaliman: Suamiku seorang PENGGANAS ANTARABANGSA????

"Ummi, bil handphone tak bayar ke?"....itu soalan pertama dari suami bila saya menelefonnya sebaik kami sampai di KLIA untuk menjemputnya setelah selamat pulang dari Abu Dhabi pada 9hb Januari lepas..


"Oh, sorila, ummi lupa nak bayar, abang dah lama ke sampai?" tanya saya dengan penuh perasaan bersalah kerana lalai, ye lah, bila telefon tersebut lansung tidak digunakan lansung saya lupa tentangnya.

"Ye lah, dah lama ni, kena tahan lagi, kena tunggu pegawai dari Bukit Aman datang.".....resah dan marah saja suara di hujung talian kedengaran. Saya faham perasaan suami saya. Apa tidaknya dia dilayan seperti seorang penjenayah yang dikehendaki setiap kali hendak keluar masuk negara.

Kami tidak tahu dan tidak pernah tahu akan apa sebabnya dia perlu ditahan di Imigresen dan atas apa kesalahan pula namanya disenarai hitamkan.

Ketika dia membuat permohonan baru untuk pasport antarabangsanya, beberapa bulan sebelumnya beliau disapa dengan kenyataan yang agak mengejutkan " Encik, nama encik black list ni".

Bila ditanya kenapa jawapan yang diterima hanyalah "Encik cuma akan tahu bila encik nak ke luar negara nanti".

Jadi bila hampir saat suami perlu ke luar negara saya cuba menghubungi semua institusi yang berkaitan samada Bank, JPJ dan juga LHDN. Semuanya clear, tak ada masalah. Yang bermasalah khabarnya ialah dengan Polis!!.

Kami membayangkan mungkin juga sebab kes ditangkap di Kuala Kangsar, namun perasaan saya lebih kepada kemungkinan disenaraihitamkan oleh SB kerana aktiviti kami berdua. Mungkin mengancam 'keselamtan negara'.

Menunggu kehadiran polis untuk ambil maklumat di pemergian yang pertama pada 5hb November 2009

Suami telah bertolak ke Abu Dhabi pada 5hb November 2009. Kemudiannya pada 6hb Disember 2009, beliau pulang beberapa hari bagi menghadiri kes Ops Bubar Dun Perak di Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar. Pada 11hb Disember beliau berangkat semula ke sana dan pulang semula pada 9hb Januari 2010.

Setiap kali dia perlu keluar dan masuk dia akan ditahan beberapa jam, menunggu hingga ada beberapa orang polis dan 'menyoal siasat' dia. Setelah mengisi maklumat yang diperlukan, baru akan dilepaskan, maka kami perlu sediakan masa yang lebih sedikit dari rakyat kebiasaannya yang lain.

Namun pada hari beliau tiba ke KLIA pada 9hb Januari 2010 dan melalui pihak imigresen, kali ini nasibnya berbeza dan lebih mendebarkan kami sekeluarga.

Namun bersyukur kerana Allah memudahkan dan saya terlebih dulu dapat melangsaikan bil telefonnya maka dapat lah kami berhubung ketika dia ditahan oleh pihak polis imigresen.

Sebaik sahaja mengetahui keadaannya dalam keadaan 'luarbiasa' iaitu perlu 'dilawati' oleh Pegawai Cawangan Khas dari Bukit Aman....ya...pegawai yang harus datang dari Bukit Aman ke KLIA untuk menyambut kepulangannya, kami berdua dapat rasakan ada sesuatu yang tidak kena di mana-mana.

Segera saya menghubungi peguam yang dikenali, mula menghubungi Lateefa Koya, namun gagal, cuba pula menghubungi Amer Hamzah dan dapatkan nasehat. Ya, dalam keadaan panik dan resah kita lupa basic rule yang telah lama kita pelajari...BUKU MERAH...apa yang perlu dilakukan apabila kita ditahan polis.

Segera pula saya menghubungi suami dan menasehatinya seperti apa yang disampaikan oleh Amer Hamzah.

Saya dapat rasakan keresahan dan kerisauan di hati suami ketika itu. Kami di luar menanti dengan penuh sabar walau hati saya terlalu amat risau. Anak yang bongsu Asiah memang selalu dapatkan rasakan kerisauan umminya...dia nampak sangat resah. Di waktu kami solat sebentar kelihatan dia berdo'a lebih dari biasa. Terpaksalah saya sembunyikan kerisauan walau berkali-kali cuba menghubungi rakan-rakan memohon panduan dan pertolongan.

Asiah baring di atas pangkuan ummi sambil menunggu abah.

Kami menunggu lagi, sambil mengisi masa dengan makan, minum dan anak-anak semuanya keletihan dan keresahan menanti.

Saya sendiri menjadi bertambah risau apabila ada satu ketika panggilan telefon saya lansung tidak dijawab, sms juga lansung tidak berbalas. sungguh risau.

Asma' dan Anas diberi wang untuk membeli buku dan majalah lalu menghabiskan masa membaca. Ammar dihujung sana setelah jemu bermain PSP, terus baring sahaja.

Akhirnya pada jam 5 petang saya mendapat panggilan darinya "Ummi, ok tunggu abang di depan tu dah nak keluar ni, nanti abang ceritakan semuanya".

Perasaan saya....lega bercampur curiga juga...apa dah jadi padanya tadi.

Sebaik muncul dari balai ketibaan, sebaik bersalam dan berpelukan, suami memecahkan berita kepada saya..."Abah dituduh sebagai PENGGANAS ANTARABANGSA!...terkejut abah"

"Ya Allah sampai macam tu sekali,macam mana boleh dapat tuduhan tu...gila betul!!!!"

Ya memang satu tuduhan yang amat gila, tidak waras, dan tidak masuk akal. Inilah hasil risikan dari pegawai Cawangan Khas yang sering mengaku diri mereka INTELLIGENT!!!!...Stupid!!!

Setelah selamat tiba di rumah, keesokan harinya kami menziarahi YB Saari bekas tahanan ISA sebanyak dua kali bagi menceritakan apa yang terjadi. Beliau ternyata terkejut dan meminta suami untuk lebih berhati-hati. Komennya "this is serious, please make lots of do'a".

Ketika menghubungi peguam Lateefa Koya, lebihkurang begitu juga komennya...maka bagaimanakah pula perasaan kami selepas itu...debaran sentiasa ada...kami lebih peka dan sentiasa memastikan kiranya ada kereta yang berwarna putih mengekori kami.

Kini, bila heboh pula tentang tangkapan ISA yang terbaru...perasaan tersebut kembali...apa tah lagi....alasan dan dakwaan ke atas mereka ialah "PENGGANAS ANTARABANGSA" mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda dan Jemaah Islamiyyah. Pernah menjalani latihan di Afghanistan dan Yaman.....Gila!!!!

Di bawah adalah catatan suami saya ketika disoalsiasat oleh Pegawai Cawangan Khas dari Bukit Aman.

Tajuk : Soal SiasatPolis/SB
Tarikh : 9 Januari 2010
Masa : 2.30 ptg – 5 ptg
Tempat : Balai Polis KLIA (balai ketibaan)

Rentetan kejadian
1. Sekitar jam 2.30ptg di kaunter imegresen di balai ketibaan KLIA, saya yang baru sampai dari Abu Dhabi dengan menaiki pesawat EY418 atas urusan pekerjaan, telah diarah untuk pergi ke balai polis KLIA yang terletak berhampiran kaunter imegresen dengan di iringi oleh 2 anggota polis yang bertugas.

2. Saya dimaklumkan bahawa, pegawai polis dari Bukit Aman akan datang menemui saya. Oleh itu saya telah diminta untuk tunggu. Saya bertanya kepada anggota polis yang bertugas, atas alasan apa saya di minta tunggu, beliau menyatakan yang beliau sendiri kurang pasti sebab-sebab mengapa saya di minta untuk tunggu. Oleh itu, saya telah memaklumkan kepada isteri saya dengan menggunakan talipon bimbit.

3. Setelah menunggu agak lama, saya memohon untuk pergi mengambil beg saya di ruangan mengambil beg. Pada mula anggota polis enggan membenarkan saya dengan memberi alasan bahawa mereka akan memastikan beg saya selamat. Walaubagaimanapun setelah didesak mereka telah membenarkan saya pergi mengambil beg dengan di iringi seorang pegawai polis.

4. Sekitar jam 4 ptg, 3 orang lelaki berpakaian awam telah masuk ke balai polis berkenaan serta menyatakan yang mereka dari Bukit Aman. Mereka menyatakan hasrat untuk menemuramah saya. Untuk itu, sebuah bilik khas telah disediakan. Sebelum pergi ke bilik berkenaan, saya di minta untuk meninggalkan talipon bimbit serta beg-beg saya. Saya memohon untuk membawa bersama beg sandang kerana mengandungi dokumen-dokumen penting. Mereka membenarkan permohonan saya.

5. Semasa di dalam bilik temuramah, salah seorang dari 3 lelaki, mungkin ketua mereka, telah menyatakan yang mereka dari Bukit Aman di bawah sebuah Jabatan yang baru ditubuhkan khas untuk menangani ancaman penganas

6. Sebelum memulakan sesi soal jawab, mereka meminta saya menulis butir-butir peribadi saya iaitu:
a. Nama
b. Umur
c. No I/C
d. Alamat
e. No talipon bimbit
f. Nama isteri dan anak-anak beserta umur mereka
g. Kelulusan tertinggi dan di institusi mana
h. Majikan serta alamat majikan

(nota; ketika suami memberitahu tentang anak sulong kami, pegawai terbabit lebih dahulu menyebut begini "yang sulong ni di sekolah tahfiz, dan sudah hafiz kan"...wah intelligent betul risikan mereka dalam merisik peribadi seseorang)

7. 3 lelaki tersebut menyatakan dari maklumat yang mereka terima serta percayai, saya dituduh telah terlibat dengan kegiatan penganas. Mereka juga mendakwa yang saya pernah pergi ke Negara Afghanistan untuk mengikuti latihan ketenteraan.

8. Saya telah menyatakan dengan tegas, bahawa saya tidak pernah pergi ke Afghanistan, apatah lagi mengikuti mana-mana latihan ketenteraan.

9. Mereka terus menyoal samada saya pernah pergi ke negara-negara Yaman, Arab Saudi serta Pakistan. Saya menyatakan yang saya tidak pernah pergi ke negara tersebut.

10. Sambil membelek-belek paspot antarabangsa saya, mereka bertanyakan mengapa saya pergi ke Oman dari Abu Dhabi, saya menyatakan saya pergi ke sempadan Oman untuk memperbaharui Visa yang hanya mengambil masa beberapa jam sahaja.

11. Saya menyatakan penglibatan saya adalah telus serta menurut undang-undang dengan menyatakan saya adalah ahli kepada pertubuhan berikut:

a. Pertubuhan bukan Kerajaan – Jamaah Islah Malaysia (JIM),ahli seumur hidup
b. Pertubuhan Politik – Parti Islam SeMalaysia (PAS), ahli biasa

12. Mereka menyatakan mereka tahu kegiatan saya serta menyatakan menjadi ahli mana-mana pertubuhan adalah antara cara penganas untuk mengabui pihak berkuasa akan kegiatan sebenar mereka.

13. Mereka juga menyatakan bahawa masih terdapat bekas-bekas tahanan ISA yang dituduh sebagai pengganas telah menyambung semula kegiatan mereka setelah mereka bebas. Mereka juga menyatakan bahwa menggunakan ISA lebih mudah dan lebih baik untuk seseorang yang ditangkap berbanding dengan menggunakan undang-undang jenayah yang sedia ada kerana undang2 jenayah boleh dipenjara hingga 28 tahun atau dihukum mati atau ditangkap oleh Amerika Syarikat dan menerima nasib yang lebih teruk. Maka ISA adalah penyelamat sebenarnya. (nota: bagaimana perasaan anda bila mendengar ini??)

14. Mereka juga menyatakan bahawa mereka telah menyoal siasat mereka-mereka yang pernah di tahan serta mereka yang pernah dituduh menjadi ahli serta kepimpinan pertubuhan yang di gelar penganas tentang saya. Maklumat yang didapati ialah tidak seorang pun yang mereka temui mengenali saya.

15. Akhirnya mereka menyatakan memang mereka tahu yang saya tidak terlibat dengan mana-mana kegiatan penganas. Tujuan mereka menyoal siasat saya hanyalah untuk mendapat pengesahan dari saya sendiri serta sebagai rekod yang mereka telah berjumpa dengan saya.

16. Diakhir sesi soal jawab mereka telah mengambil gambar serta foto berukuran paspot dari saya. Mereka memaklumkan yang mereka mempunyai gambar saya ketika saya masih belajar dengan rambut dan janggut yang panjang. (apala modal mereka agaknya dengan gambar tu)

Moga Allah melindungi kami sekeluarga dari rancangan jahat mereka yang ZALIM!!!

3 comments:

Zulk said...

Yang bodohnya...


Pendekatan memerangi penganas ni dah tak relevan. Orang dah boleh fikir laa... Bush sendiri sudah ditolak rakyat.

Sekarang dunia menuju kepada peradaban dialog.

Sekonyong-konyong Dinasour Umno ini memutarkan jarum jam kebelakang, dan menggunakan alasan memerangi pengganas.


Kelakar.


Semoga laknat Allah ke atas tentera dajjal.

ummu asiah said...

Zulk,

Ya betul,,,manusia lebih banyak mendapat ilmu dan maklumat kini..

Memang benar2 bodoh, susah betul nak diterima akal akan alasan mereka.

Ini saya belum lagi ceritakan alasan2 yang bodoh yang diberikan oleh SB dihadapan kami atas sebab kenapa seseorang yang dituduh sebagai pengganas perlu ditangkap dibawah ISA..bagai tersiat-siat rasa hati, rasa macam nak bagi pelempang berkali2...

Bee Family said...

semoga Allah permudahkan segala-galanya....

diharap pakcik bad ambil langkah yng bijak utk mengelakkan FITNAH dan beri peluang SB SB ni cari kesalahan yg kita tak buat....

ingatla pesanan hassan al basri ketika berhadapan dgn pemimpin zalim al-hasjr....

Jika kita di tindas oleh pemimpin yang Zalim...." Allah pasti MAMPU untuk membantu kita dari hukuman pemimpin zalim itu jika kita tidak taat pada mereka...tetapi PEMIMPIN itu belum PASTI dapat membantu kita dari pada HUKUMAN ALLAH " jika kita tidak taat kepada Allah....

semoga Pakcik Bad dipelihara Allah..banyakkan baca mathurat