Sunday, 3 January 2010

Ingatan BURUKku kepada Augustine Paul-What is Reformasi???

Apabila tersebarnya berita tentang kematian Augustine Paul petang tadi pada usia 64 tahun setelah menderita pelbagai penyakit kronik, ramai yang mengeluarkan pelbagai ucapan tanda menunjukkan kebencian mereka terhadap insan ini. Semua terkenangkan kembali 'dosanya' ketika menjalankan perbicaraan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim suatu waktu dahulu atau lebih tepat lagi salah seorang yang terlibat dalam konspirasi tahun 1998.

Kami di Gerakan Mansuhkan ISA juga mempunyai pengalaman pahit dengan Hakim yang seorang ini. Dia juga telah menghakimi beberapa kes habeas corpus tahanan ISA di era reformasi iaitu Raja Petra Kamaruddin, Tian Chua, Saari Sungib, Ustaz Badrul Amin, Hishammuddin Rais, Ezam Mohd Noor, Lokman Nor Adam, Ghani Haroon,Gobala Krishnan dan Badaruddin Ismail.

Barisan isteri tahanan ISA ketika itu yang turut hadir di Majlis Pelancaran Gerakan Mansuhkan ISA pada malam 30hb April 2001.

Hakim Augustine Paul terlibat dalam pendengaran permohonan Habeas Corpus tahanan ISA di atas yang dibawa oleh pihak keluarga. Di bawah makna Habeas Corpus untuk pemahaman awal.

Habeas corpus (pronounced /ˌheɪbiːəs ˈkɔrpəs/) (Latin: You (shall) have the body[1]) is a legal action, or writ, through which a person can seek relief from their unlawful detention or that of another person. It protects individuals from harming themselves or from being harmed by the judicial system. Of English origin, the writ of habeas corpus has historically been an important instrument for the safeguarding of individual freedom against arbitrary state action.

Kebetulan juga saya sering mengikuti setiap perjalanan kes di mahkamah dan segala aktiviti bersama GMI dan suka membuat catatan untuk perkongsian. Di waktu itu belum tahu samada medium blog sudah wujud atau belum, maka saya kongsikan bersama di dalam yahoogroups kawan-kawan di dalam NGO Jamaah Islah Malaysia. Saya 'selongkar' semula semua emel didalam yahoogroups...tidak susah mencarinya kerana saya ingat jelas bila peristiwa tersebut berlaku....

Ketika bersama GMI dan pemogok lapar menghantar memorandum ke KDN, pada 13hb April 2002. Dari kiri Lateefa Koya, Allahyarham Pak Lang Zaki, ummu asiah, makcik aishah ibu Ezam.

Catatan pada 17 April 2001(hampir 9 tahun yg lalu!!)....pernyataan kesakitan hati dan kebencian kepada sikap Augustine Paul

Assalamu'alaikum,

Sedikit laporan dari Mahkamah Tinggi Jenayah 2. Alhamdulillah hari ni kami dapat masuk untuk mengikuti laporan. Hadir bersama ialah keluarga tahanan, Lim Kit Siang pun ada. Peguam terdiri dari Zainur Zakaria dan Sivarasa. Pihak Norian Mai di wakili oleh Ghani Patail. Hakimnya ialah Augustine Paul (AP).

Ezam ketika baru dibebaskan selepas ditahan selama dua tahun bersama keluarga dan penyokong. Zainur Zakaria paling kiri dan isteri.

Sememangnya apa yang berlaku memang hanyalah satu cubaan sahaja oleh pihak kita walaupun kita memang dah tahu kita tak akan menang pun. Memang menyakitkan hati dan memanaskan telinga saja. It really showed and proven that the judiciary system is not an independent body.

Dalam application untuk Habeas Corpus tu awal-awal lagi Augustine Paul dah tolak on the basis that bukan applicant yang filed the application. Augustine Paul said it was not instructed by the applicants.

When Siva said that it was applied by the deponents(wives of detainees). Augustine Paul questioned Siva whether is it really from the deponents or from the lawyers themselves. Augustine Paul said " I am tempted to think that it is the instruction of the lawyer and not the deponents".

Waktu ni agaknya Bahirah isteri Ezam dah panas terus bangun.."My lord, May I say something"...terus disuruh duduk oleh Augustine Paul.(sebenarnya aksi ni memang kelakar)

Siva: Since the inability of anybody to have access and communicate with the detainees therefore the family engaged lawyers to apply on behalf. But somehow Augustine Paul still stressed that it is actually the instruction from lawyers.

Augustine Paul: I have 2 questions . First, since the applicants are in detention , how can they filed the application and secondly can they give such instructions.

Siva: Application is filed by the family until they have access or being released.

Ghani Patail mengatakan lawyers can only act on instruction of the detainees only and he proudly quoted section 365 yang mengatakan begitu dan beberapa seksyen lain lagi.

Nampak sangat si Hakim tu bias, bila Ghani Patail cakap dia diam saja tapi bila Siva cakap, sibuk dia nak argue and a few times he said to Siva, Mr Siva did you hear what Dato' Ghani said.

In some of the arguments Augustine Paul even said that , what is reformasi, I don't even know what reformasi is.

And the other was about April 14th. He said what so great about April 14th. Is it a protest against the sentence or a protest against me. Once he said, if I dismissed this case would you say that I am anti-reformist?

Lastly he dismissed the case. Tak diterima permohanan Harbeas Corpus tu.

Second application ialah to produce the detainees to court. Ghani Patail seperti biasa mengatakan bahawa "Justice have in fact been done" referring to penangkapan dan penuduhan tersebut.

Disini direfer kepada permohonan keluarga untuk berjumpa untuk memastikan keadaan mereka baik dan sihat. Sekali lagi Ghani Patail berhujah dengan merujuk kpd surat balasan dari pihak polis bahawa tahanan berada dalam keadaan sihat dan baik dan mengatakan bahawa sebenarnya lawyer ni bukan lah minta supaya tahanan di bawa ke mahkamah sebaliknya dilepaskan.

Sebaliknya Ghani Patail mengatakan bahawa keluarga hanya mendengar cerita rekaan sahaja (mere hearsay according to him) about the alleged ill treated of the detainees dan tidak merujuk pada fakta.

Lastly again..Judge Augustine Paul tidak menerima permohonan tersebut diatas alasan bahawa tidak pernah ada dalam kes Habeas Corpus ni tahanan di bawa ke mahkamah.

So tidak ke bercelaru, tadi tu kata permohonan Habeas Corpus tidak dapat diterima sebab tidak difilekan oleh detainees yang mana mereka tidak dapat berjumpa dengan sesiapa pun. Lepas tu untuk membawa tahanan ke mahkamah pulak memang tak boleh sebab tak ada peruntukan pun dalam kes seperti Habeas Corpus tu.

12.30 peguam Zainur Zakaria memohon supaya break for lunch and mula balik at 2.15p.m. Augustine Paul sempat bertanya pada Zainur Zakaria, "are you going to say the same". Zainur Zakaria said that," no, I will bring it in different approach and points."

Unfortunately we went back during the break and hopefully Muthanna and gang dapat space inside.

--- End forwarded message ---

Gambar di bawah mungkin tak relevan dengan cerita...tapi suatu memori yang tak mungkin dilupakan.....semuanya memori sepanjang perjalanan berjuang bersama GMI membebaskan tahanan ISA dan memansuhkan ISA...

Terima Kasih kepada Raja Petra pengendali Laman Web Free Anwar Campaign yang menyimpan banyak kenangan di sana....


Satu aktiviti bersama pemogok lapar. Mogok lapar dijalankan sempena genap 2 tahun tahanan ISA reformasi ditangkap, bermula 1ohb - 21hb April 2002. Berbagai aktiviti dijalankan. 10 hari yang sungguh membakar semangat juang...ummu asiah bertuah ketika itu kerana mempunyai seorang pembantu rumah sepenuh masa untuk menjaga Asiah yang baru berusia setahun ketika itu dan anak-anak yang lain..maka ummu asiah berdaya untuk keluar rumah setiap siang dan malam sepanjang tempoh kempen....

Allahyarham Ustaz Fadzil Noor sentiasa bersama setiap kempen yang dijalankan dan mengetuai aktiviti kami...ceria melepaskan burung-burung tanda sebuah kebebasan...aktiviti ini dijalankan di hadapan Bukit Aman.


Bahirah ketika itu sentiasa kami lantik mengetuai delegasi isteri-isteri tahanan ISA. Dia gigih berjuang bersama walau mempunyai pekerjaan tetap di sebuah syarikat besar.

Anak-anak Ustaz Badrul Amin bersama hasil kraftangan mereka.

Anak-anak Bahiran dan Ezam di samping bahan kempen untuk ayah mereka.


Farah isteri Lokman, Anfal Saari, Ummu Asiah dan Aktivis Reformasi.

Pameran di Selangor Chinese Assembly Hall, turut kelihatan Aliza Jaffar isteri Saari Sungib, Kak Marina isteri Raja Petra dan Farah isteri Lokman.
Bersama isteri tahanan ISA, pimpinan Parti politik bertemu dengan wakil dari Thai Senate Committee on Foreign Affairs


6 comments:

kulupSakah said...

salute utk kalian dan kutukan utk augustine!

ummu asiah said...

terima kasih atas sokongan dan tumpang kutuk kan:))

mountdweller said...

Salam

Selamat untuk saudara-saudaraku. Augustine dah pun mampus. Akan pulang ke tanah!

Anonymous said...

Lepas hakim gula-gula hacks siapa pula in waiting? Anak petail kot, atau musang hasang, atau mana-mana hakim yang duduk di mahkamah rayuan tu. Adios, sayonara, sayonara.

ummu asiah said...

mountdweller,

ya..kalau semua ada kesedaran macam tu..takkan wujud org2 yg sewaktu dengannya tu...tapi yang masih hidup ni memang menghairankan masih belum sedarkan diri.

ummu asiah said...

masih ada ramai lagi pengganti tu..

masih banyak kes yang menunggu giliran..selagi BN berkuasa...rakyat binasa!!